Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Συνάντηση Τσαβδαρίδη και άλλων βουλευτών της ΝΔ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Σειρά προτάσεων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΓΑ επ’ ωφελεία των αγροτών μας, συζήτησαν σε συνάντησή τους με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου οι Βουλευτές της ΝΔ, Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης, Πέλλας κ. Διονύσης Σταμενίτης και Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που αναλύθηκαν αφορούσαν:

  1. Την ασφάλιση των αγροτών όχι μόνο για το αγροτικό κεφάλαιο αλλά για την παροχή ενός εγγυημένου εισοδήματος (άρθρο 36: Διαχείριση Κρίσεων του Καν. ΕΕ 1305/2013)
  2. Την ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό
  3. Την επικαιροποίηση του Οργανογράμματος του ΕΛΓΑ προκειμένου ο Οργανισμός να μπορεί να ενταχθεί στην κινητικότητα
  4. Τη συνέχιση επιχορήγησης του ΕΛΓΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μέχρι 20% επί των εσόδων του (βάσει του ν. 3877/2010) και χωρίς την επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
  5. Την ανάγκη επιτάχυνσης των εκτιμήσεων με τη συνδρομή ενός Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών

Όσον δε αφορά ειδικότερα το ζήτημα της παροχής εγγυημένου εισοδήματος συμφωνήθηκε η ανάγκη σύνταξης αναλογιστικής μελέτης, βάσει της οποίας θα προταθεί για ένταξη στο νέο ΠΑΑ 2021-2027 προκειμένου να τύχει συγχρηματοδότησης με επιχορήγηση ασφαλίστρου για κάλυψη π.χ. του προανθικού και ανθικού σταδίου. Σημειώνεται δε ότι η παραπάνω ασφάλιση θα είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ με πρόσθετο κόστος ετήσιας συνδρομής για τον αγρότη.

Για την περαιτέρω εξειδίκευση και ανάλυση όλων των ανωτέρω θεμάτων δε, προγραμματίστηκε σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.