Κατηγορίες
διεθνή μεταφορές - συγκοινωνίες

Αερομεταφορές και κορωνοϊός: επιστροφή στα… παλιά το νωρίτερο το 2023

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA – International Air Transport Association) σε μια εκτίμηση που έκανε σχετικά με το χρόνο επιστροφής στους προ κορωνοϊού ρυθμούς στις αερομεταφορές ήταν σαφής:
οι αερομεταφορές δεν πρόκειται να επανέλθουν σε εκείνους τους ρυθμούς νωρίτερα από το 2023!

Και αυτό θα γίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

  • να ξεκινήσουν δειλά-δειλά από τον επόμενο μήνα οι εσωτερικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο,
  • να αποβάλει το επιβατικό κοινό τον φόβο που τον διακατέχει μήπως τεθεί σε καραντίνα στη χώρα προορισμού (σε αυτό η ΙΑΤΑ είναι αντίθετη ούτως ή άλλως), και
  • να ληφθούν μια σειρά από μέτρα υγειονομικής φύσης (χρήση μάσκας, έλεγχος θερμοκρασίας επιβατών, υγειονομικό διαβατήριο και τεστ μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο).

Στην ίδια εκτίμηση γίνεται αναφορά στη σχέση αερομεταφορών και οικονομίας, στην οποία υπογραμμίζεται πως ενώ το Ακαθάριστο Προϊόν σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 κάποια στιγμή μέσα στο 2021, οι αερομεταφορές δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο πριν από τα μέσα του 2023.

Η ΙΑΤΑ είναι ένας διεθνής μη κρατικός οργανισμός αερομεταφορέων που αριθμεί 290 αεροπορικές εταιρίες από 120 χώρες. Μέλη της απ’ την Ελλάδα είναι η Aegean Airlines και η Olympic Air.