Κατηγορίες
διεθνή Οικονομία

Μια δύσκολη Σύνοδος, ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών

Στην πιο σημαντική Σύνοδο Κορυφής των τελευταίων ετών έχει μετατραπεί αυτή που θα γίνει σήμερα Πέμπτη (23/4/20), με τηλεδιάσκεψη.
Οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν για μια σειρά από θέματα, βασικότερα εκ των οποίων είναι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. και το θέμα του κορωνο-ομολόγου (από πίσω τους κρύβονται άλλα προβλήματα, που θα εμφανιστούν ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν).

Το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ που προτείνει το eurogroup σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων οικονομολόγων και αρκετών Ευρωπαίων ηγετών δεν φτάνει.
Οι ίδιοι θεωρούν επίσης πως δεν φτάνουν (ή μάλλον δεν κάνουν) ούτε τα υφιστάμενα “εργαλεία” με τα οποία θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι χώρες που θα έχουν πρόβλημα.

Όλοι πάντως συμφωνούν σε ένα: πως όλες οι χώρες θα έχουν προβλήματα (κάποιες χώρες θα έχουν τεράστια προβλήματα, κάποιες άλλες μεγάλα προβλήματα, κάποιες άλλες χώρες μικρότερα). Κανείς δεν θα βγει αλώβητος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πάει να συμβιβάσει τις διαφορές και αναμένεται να προτείνει να δοθεί το 1,5 δισ, αλλά με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Χωρίς δάνεια που θα έχουν όρους και ρήτρες που θα τα μετατρέπουν σε Μνημόνια (όπως θέλουν οι χώρες που έχουν ούτως ή άλλως θέμα με τις οικονομίες τους) και χωρίς κοινά ευρωπαϊκά κορωνο-ομόλογα (όπως θέλουν τα πιο εύρωστα οικονομικά μέλη της ΕΕ).

Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν να αντιμετωπίσουν δυο βασικά ζητήματα: το οικονομικό και το πολιτικό κομμάτι. Το οικονομικό έχει να κάνει με την όσο πιο ομαλή έξοδο από την κορωνο-κρίση για όλους ενώ στο πολιτικό πεδίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές αντιδράσεις σε κάθε χώρα και κυρίως οι αυξανόμενες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έξοδο ορισμένων από την ευρωζώνη ή ακόμη και σε έξοδο τους από την ΕΕ.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βγει και θετικό απ’ τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, κάτι που θα βοηθήσει στην πορεία όλων προς την μετά-κορωνοϊό μέρα. Αν καταλήξουν πως “συμφωνούν ότι διαφωνούν”, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.