Κατηγορίες
επικαιρότητα

Έντονες και πολλές οι συζητήσεις για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης

Έντονες συζητήσεις προκαλούν όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα voucher των 600 ευρώ για επιστήμονες/ελ. επαγγελματίες και το πρόγραμμα που καταργήθηκε.

Οι συζητήσεις γίνονται για δυο λόγους, κυρίως:
– επειδή ΔΕΝ επελέγη ο πιο σωστός και σύντομος τρόπος για να πάρουν το βοήθημα οι επιστήμονες (να πάρουν δηλαδή στο χέρι 600 ή 800 ευρώ έκαστος/έκαστη ως απευθείας ενίσχυση λόγω λουκέτου εξαιτίας του κορωνοϊού)
– επειδή η Κυβέρνηση, ακόμη και με αυτόν τον λανθασμένο τρόπο που επέλεξε, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Περίπου 400 ΚΕΚ υπήρχαν στον κατάλογο, στα οποία θα εγγράφονταν όποιος δικαιούνταν το κουπόνι της τηλεκατάρτισης.
Αυτοί θα ήταν οι πάροχοι της τηλεκατάρτισης. Αν και σε κάποια έγγραφα οι πάροχοι γίνονται 558.

Απ’ την άλλη υπήρχαν οι πλατφόρμες, οι δημιουργοί περιεχομένου και αυτοί που θα “έτρεχαν” την ιστορία. Οι πλατφόρμες κατάρτισης που θα χρησιμοποιούσαν τα ΚΕΚ και που φέρουν τον τίτλο “Ολοκληρωμένα Συστήματα Κατάρτισης”.
Μεταξύ των επτά που προκρίθηκαν από το υπουργείο ήταν και μια ημαθιώτικη (η voucher.freestudies.gr που ανήκει στην εταιρία RAM Computers με έδρα την Αλεξάνδρεια και ιδιοκτήτρια τη σύζυγο του προέδρου της τοπικής ΝΔ, Ν. Τάκη – ο ίδιος φαίνεται πως είναι ιδιοκτήτης ενός ΚΕΚ που ονομάζεται Vellum Global Educational Services).
Οι επτά αυτές πλατφόρμες – που λόγω εταιρικών σχημάτων έχουν πολύ λιγότερους ιδιοκτήτες – θα μοιράζονταν περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ για το ρόλο τους στη διαδικασία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται από μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, προκύπτουν περίπου τα ακόλουθα:
– Οι 7 πλατφόρμες (ο κατάλογος των οποίων καταρτίστηκε μέσα σε ένα διήμερο και δημιουργήθηκε και μητρώο) θα προσέφεραν το περιεχόμενο της κατάρτισης και μέσα από αυτές θα δούλευαν τα ΚΕΚ.
– Τα ΚΕΚ (πλέον τα λένε ΚΕΔΙΒΙΜ 1 ή ΚΕΔΙΒΙΜ 2) θα προσέφεραν την κατάρτιση σε όποιον/όποια πήγαινε σε αυτά για να εξαργυρώσει το voucher που δικαιούνταν
– Οι “ωφελούμενοι” του προγράμματος, μετά από παρακολούθηση/τηλεκατάρτιση, θα λάμβαναν ένα ποσό.

Και όλα αυτά ενώ θα μπορούσαν απευθείας οι χιλιάδες πληττόμενοι από τα λουκέτα λόγω κορωνοϊού να πάρουν 600 ή 800 ευρώ απευθείας, στο χέρι, χωρίς καμιά περίπλοκη διαδικασία…