Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Δήμος Αλεξάνδρειας: τα επίσημα αποτελέσματα της β’ Κυριακής των δημοτικών (και 2-3 σχόλια)

Σταδιακά καταφθάνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου Βέροιας σχετικά με τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, στη β’ Κυριακή είχαμε τα ακόλουθα:

Εγγεγραμμένοι: 42.882
Ψηφίσαντες: 21.708
Άκυρα: 319
Λευκά: 432
Έγκυρα: 20.957

Έλαβαν
Ώρα Ευθύνης (Π. Γκυρίνης): 10.532
Αξίζουμε Καλύτερα (Κ. Ναλμπάντης): 10.425

Διαφορά: 107 ψηφοδέλτια

Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανή τρία τέσσερα πράγματα τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν:

1. η αποχή ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ!
Έφτασε το 50,62% – σε απλά ελληνικά οι μισοί από όσους είχαν το δικαίωμα να πάνε και να επιλέξουν τον δήμαρχο που θα διοικήσει τον τόπο μας προτίμησαν να εκχωρήσουν το δικαίωμά τους αυτό σε άλλους.

2. Κατά τη β’ Κυριακή των εκλογών το δίδυμο Γκυρίνη – Ναλμπάντη το επέλεξε το 24,56% και 24,31% αντίστοιχα όσων είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν κάποιον δήμαρχο. Αυτό δεν δίνει λιγότερα δικαιώματα στους δυο και αυτό ας το πάρουμε είδηση.
Αυτοί οι δυο – όπως και οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι / συνδυασμοί – θα πάρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις έδρες που τους αντιστοιχούν (όλοι τους βάσει του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής).

3. τα 423 λευκά ψηφοδέλτια της δεύτερης Κυριακής είναι περίπου το 2% (1,99% για την ακρίβεια) όσων πήγαν να ψηφίσουν. Δηλαδή σε κάθε 100 που ψήφιζαν οι 2 έλεγαν τόσο στον Γκυρίνη όσο και στον Ναλμπάντη “δεν σας θέλουμε”. Όμως πήγαν και αυτό είναι το σημαντικό, δεν επέλεξαν την αποχή και αυτό είναι προς τιμήν τους.

4. τόσο η αποχή όσο και τα λευκά θα πρέπει να προβληματίσουν αφάνταστα τους Γκυρίνη, Ναλμπάντη, Πανταζόπουλο, Χαλκίδη και Ιακωβίδη καθώς και το σύνολο όσων εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα πρέπει να τους προβληματίσουν περισσότερο ίσως και από τα ποσοστά ή τους σταυρούς που έλαβαν.

Γιατί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τον κόσμο να ενδιαφερθεί περισσότερο,  γιατί θα πρέπει να κάνουν “πιο ελκυστικό” το προϊόν που ονομάζεται “τοπική πολιτική” και “Δήμος Αλεξάνδρειας”. Όχι με βλακείες, όχι με φανφάρες, όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού και καραγκιοζιλήκια.

Αλλά με κινήσεις τέτοιες που θα φέρουν κοντά τον κόσμο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με κινήσεις που θα τον κάνουν συμμέτοχο στην καθημερινότητα και μέρος της λύσης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.


Όσο για εμάς, τους δημότες;;;
Εμείς μπορούμε να κρατήσουμε δυο πιθανές στάσεις:

– ή να την πέσουμε στα καφενεία και στις ταβέρνες και να κατηγορούμε τους πάντες για ανικανότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος και απραξία
– ή να αποφασίσουμε επιτέλους ότι η δική μας “δουλειά” δεν τελειώνει το βράδυ των εκλογών αλλά συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου και οφείλουμε να ελέγχουμε με τους τρόπους που είναι θεσμοθετημένοι τόσο αυτούς που διοικούν όσο και αυτούς που αντιπολιτεύονται.

Αλλιώς, τόσο εμείς (οι δημότες) όσο και αυτοί (που ζητούν την ψήφο μας) στις επόμενες δημοτικές  που είναι προγραμματισμένες για το 2023, θα δούμε το 50,62% της αποχής να γίνεται 150,62%, 1050,62%…