Κατηγορίες
υγεία

Έληξε η απεργία των διαγνωστικών κέντρων – θα πληρώνουν το 85% του κόστους οι ασφαλισμένοι

Έληξε με τον χειρότερο τρόπο για εκατομμύρια ασφαλισμένους η απεργία των διαγνωστικών κέντρων, αφού οι ασφαλισμένοι που τα επισκέπτονται θα πληρώνουν την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό και θα απαλλάσσονται από το 15% συμμετοχής στο κόστος, ενώ με την απόδειξη που θα λαμβάνουν θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Δωρεάν θα εξυπηρετούνται οι καρκινοπαθείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, και τα οξέα περιστατικά όπου κινδυνεύει η ζωή του ασφαλισμένου.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του είπε ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που θα πληρώσουν για τις εξετάσεις τους γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά κέντρα.
Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που έχουν δωθεί ως προσαύξηση για το 2019, θα υπάρξει ενίσχυση με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το ίδιο έτος. Επεσήμανε δε ότι για το 2018 δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο γιατί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή έχει κλείσει.

Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου για αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ, ζητώντας την απαλλαγή τους από την αναγκαστική έκπτωση (claw back) του δεύτερου εξαμήνου του 2018, ύψους περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Και στη μέση όλος ο κόσμος, ειδικά οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

Γιατί όταν έχεις τα εισοδήματα από συντάξεις ή μισθωτές υπηρεσίες ή ελεύθερο επάγγελμα στον πάτο, όταν αποδεδειγμένα δε φτάνουν για να βγει ο μήνας και να πληρωθούν καθημερινές υποχρεώσεις και φορολογία, αν δε βρεθεί λύση τότε το κόστος γίνεται αρκετά μεγάλο ακόμη και για μια απλή εξέταση αίματος.