Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Δήμος Αλεξάνδρειας και ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων: μια προδιαγεγραμμένη ιστορία

Θα πρέπει να πάμε αρκετό καιρό πίσω, σε παλιές αναρτήσεις, για να φτάσουμε στον τίτλο της σημερινής ανάρτησης

Στο Δήμο Αλεξάνδρειας και συγκεκριμένα στην ομάδα της πλειοψηφίας τα πράγματα δεν πήγαν όπως κάποιοι (ίσως όλοι) θα ήθελαν. Είτε πρόκειται για αυτούς που στηρίζουν τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη είτε δεν τον στηρίζουν πλέον και έχουν ανοίξει πανιά για αλλού.

Σειρά λαθών και κακών χειρισμών (κάποια από τα οποία τα παραδέχεται ακόμη και ο ίδιος ο αρχηγός της παράταξης της πλειοψηφίας) αλλά και σχεδιασμοί που ξεπερνούν τα στενά όρια της “Ώρας Ευθύνης” του Γκυρίνη έχουν οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Συρόπουλος, Χαλκίδης, Κυτούδης, Κιρκιλιαννίδης είναι ήδη εκτός ομάδας και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλεξόπουλος και Ναλμπάντης είναι επιπλέον και εκτός του Συμβουλίου, έχουν παραιτηθεί.

Ο καθένας από τους προαναφερόμενους έχει επιλέξει την προσωπική του πορεία: άλλος θα πάει σπίτι του, άλλος αναμένεται ότι θα ενταχθεί σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο από αυτό που ήταν (π.χ. ο Κυτούδης στο ψηφοδέλτιο Χαλκίδη ή ο Κιρκιλιαννίδης στο ψηφοδέλιο Ναλμπάντη), άλλος θα κατέβει για δήμαρχος. Καταστάσεις γνωστές όχι μόνο σε στενό κύκλο. Άλλωστε, δεν ζούμε στο Τόκιο ή στη Νέα Υόρκη που έχουν 15 εκατομμύρια κόσμο!

Όπως μου αρίθμησε πριν από λίγες ημέρες σε κοινωνική εκδήλωση που βρεθήκαμε κάποιο μέλος του Συμβουλίου (που λόγω χαρακτήρα και ιστορίας είναι πρόσωπο αγαπητό και μιλάει με πολύ κόσμο εκεί μέσα), μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχουν πάρα πολλοί δυσαρεστημένοι. Και δεν ανήκουν μόνο στην παράταξη της πλειοψηφίας. Ανήκουν και στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.

Απλά, οι δυσαρεστημένοι της πλειοψηφίας επιλέγουν με σχετικά μεγαλύτερη ευκολία να απομακρυνθούν από την παράταξη με την οποία εξελέγησαν, αφού υπάρχει εμφανής δυσαρέσκεια στον κόσμο.
Ο καθένας για το δικό του λόγο:

  • είτε επειδή αποφάσισαν να μην ασχοληθούν άλλο με τα κοινά,
  • είτε για να γίνει ντόρος με το όνομα τους εν όψει εκλογών,
  • είτε επειδή θα θέσουν υποψηφιότητα με άλλο υποψήφιο και όχι με τον Γκυρίνη (αφού θα ήταν παράταιρο να τρέχουν προεκλογικά με άλλο υποψήφιο, την ώρα που αυτός θα “τα έβαζε” στις ομιλίες του με τον Γκυρίνη)
  • είτε για να μην πέσει πάνω τους, προεκλογικά, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων (μια διοίκηση στο σύνολό της πάντα έχει την “απαραίτητη” φθορά),

Όσο για τους δυσαρεστημένους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας;

Αυτοί είναι περίπου στα ίδια, για άλλους όμως λόγους και πιο λίγοι σε αριθμό. Κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την πορεία του συνδυασμού από το φθινόπωρο και μετά. Για λόγους που έχουν να κάνουν με επιλογές της ηγετικής ομάδας (Δημητριάδη – Κούγκα και κάποιων που δεν είναι μέλη του Δ.Σ.), με τις οποίες πολλοί δεν συμφωνούν γιατί τις θεωρούν λανθασμένες και ευκαιριακές. Και από ότι φαίνεται κι όπως έχω γράψει εδώ και καιρό, τα μέλη της παράταξης – αν δεν πάνε σπίτι τους – θα τα δούμε βασικά σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των Γκυρίνη – Πανταζόπουλου και κάποιους στο ψηφοδέλτιο Χαλκίδη.

Κι όπως μου ανέφερε το προαναφερόμενο μέλος του Δ.Σ. με το οποίο κουβεντιάσαμε επί μακρόν, όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες αποχωρήσεις – ανεξαρτητοποιήσεις – διαχωρισμούς θέσεων (δίνοντας και αριθμό ανά παράταξη…).
Γιατί όπως χαρακτηριστικά μου είπε, “λίγοι θα άντεχαν να τους συνοδεύσουν στις επισκέψεις τους στα καφενεία και στα σπίτια ψηφοφόρων η φθορά και οι κακές επιλογές των αρχηγών”.

Άρα, το “χωροταξικόν” της συνεδρίασης της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου θα είναι διαφορετικό από αυτό της συνεδρίασης του Ιανουαρίου. Όπως διαφορετικό θα είναι και στη συνεδρίαση του Μαρτίου ή του Απριλίου (αν κάποιος ανεξαρτητοποιηθεί λίγο.. αργά).