Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του εκάστοτε δημάρχου είπαν ότι είναι…

Εταιρία έκανε μια δημοσκόπηση, ενόψει δημοτικών εκλογών, για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι απαντήσεις στα… “κλασσικά” ερωτήματα μιας δημοσκόπησης (ποιος είναι ο καταλληλότερος, ποιον θα ψήφιζαν αν την Κυριακή είχαμε εκλογές κλπ κλπ) ενδιαφέρουν τους Σαλονικιούς, οπότε δε θα αναφερθούμε σε αυτά.

Θα αναφερθούμε όμως στην απάντηση σε ένα σημαντικό ερώτημα που ισχύει για όλους τους Δήμους και στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν στους ψηφοφόρους πειστικά και όχι πολιτικάντικα οι ίδιοι οι υποψήφιοι: “Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ο Δήμαρχος;”

Όπου “Θεσσαλονίκη” τώρα ας βάλουμε το όνομα οποιουδήποτε Δήμου.

Από τον κόσμο, τους δημότες και τους κατοίκους θα πάρουμε την ίδια απάντηση παντού: “Να νοιάζεται για τους δημότες!”.

Αυτό είναι που ενδιαφέρει, τίποτε περισσότερο – τίποτε λιγότερο.

Γιατί, εξαιρουμένης της ακεραιότητας που θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητη, τα υπόλοιπα μπορεί και να μη μετράνε καθόλου όταν κάποιος νοιάζεται πραγματικά. Όταν λείπουν κάποια απ’ τα άλλα, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί και τα “μείον” του ιδίου να γίνουν τελικά “συν” για τον τόπο. Όμως μόνο με καλή θέληση και πολλή δουλειά.

Άλλωστε, χοντρικά, τι ζητούν οι δημότες από τους δημάρχους;;

  • Να κρατάνε χαμηλά τα δημοτικά τέλη και φόρους,
  • να μαζεύουν τα σκουπίδια,
  • να κλείνουν πέντε – δέκα λακκούβες,
  • να φτιάχνουν τα πεζοδρόμια,
  • να κάνουν καθαρή και σωστή διαχείριση του δημοτικού χρήματος – να εξοικονομήσουν δημοτικό χρήμα και να το μην σπαταλάνε σε ανούσια πράγματα,
  • να αλλάζουν καμιά λάμπα στο δρόμο,
  • να κρατάνε “χαμηλά τη μπάλα” και να προσπαθούν να φέρουν καμιά θέση εργασίας στην περιοχή,
  • να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μην χρειάζεται για ένα πιστοποιητικό να τρέχουν και να χάνουν χρόνο και χρήμα.γέφυρες

Άντε να κάνουν και κανά έργο μικρής ή μεσαίας κλίμακας (προεκλογικά θα μας τάξουν ο καθένας από μια νέα γέφυρα Ρίου – Αντίρριου αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στην πραγματικότητα το μόνο που θα μπορούν να κάνουν θα είναι κάποια νέα γέφυρα στο πλαίσιο αγροτικής οδοποιίας.)

Δηλαδή οι δημότες και οι κάτοικοι κάθε Δήμου απλά ζητάνε να καλυτερεύσει η καθημερινότητά τους.

Άλλωστε, περισσότερα δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε, κοντά σ’ όλα τα υπόλοιπα ας είναι καλά κι οι ανεπάρκειες που θα… προσφέρει ο “Κλεισθένης” στα δημοτικά συμβούλια!

Αρκεί λοιπόν ο εκάστοτε δήμαρχος να νοιάζεται… (όχι όμως για την καρέκλα και για τα οφίκια γενικότερα αλλά για τον τόπο και για τους ανθρώπους του τόπου του). Τι πιο απλό;;