Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δήμος Αλεξάνδρειας πολιτική

Οι βασικές “τάσεις” υποδοχής της αναγγελίας Χαλκίδη ότι κατεβαίνει για δήμαρχος

Μιχάλης ΧαλκίδηςΜετά από ένα πενθήμερο από την αναγγελία Χαλκίδη για κάθοδό του το 2019 στις δημοτικές εκλογές και διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου (ΕΔΩ σχετικό βίντεο), νομίζω πως πλέον είναι αρκετό το διάστημα να κάνουμε μια… ανασκόπηση της κατάστασης.

Οι βασικές τάσεις “υποδοχής” της αναγγελίας Χαλκίδη είναι για την ώρα πέντε (5), εγώ δεν θα σας πω ποια απ’ τις πέντε είναι η πλειοψηφούσα και απλά τις καταγράφω:

 

τάση 1η: “άντε ρε Μιχάλη κατέβα, να φύγει ο Γκυρίνης που δεν έκανε τίποτε 3 χρόνια τώρα και που δεν πρόκειται να κάνει ούτε στα υπόλοιπα”. Τάση που εκφράζει τους ακραιφνείς “χαλκιδικούς” που θα τον ακολουθήσουν, κάποιους άλλους που απέμειναν από την εποχή ο Μ.Χ. ήταν βουλευτής ή όσους τα ‘χουν με τον Γκυρίνη και ψάχνουν το “αντίπαλον δέος” – αρκεί να τον στείλουν στο σπίτι του.

τάση 2η: “άλλος ένας που θα σώσει τον τόπο, τον είδαμε και αυτόν όταν ήταν βουλευτής ή δήμαρχος στη Μελίκη!”. Αυτή είναι έκφραση των αδιάφορων για την πολιτική αλλά και όσων έχουν το συνήθειο του μηδενισμού των πάντων από την άνεση του καναπέ τους. Αν τους πει κάποιος να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά δεν θα έχουν χρόνο, ενώ αν αναστήσουμε για πάρτη τους και τους πούμε να ψηφίσουν κάποιον από 2-3 μεγάλους πολιτικούς της ανθρωπότητας, πάλι άσχετους θα τους βαφτίσουν…

τάση 3η: “πέρασαν τα χρόνια Μιχάλη, δεν είναι ίδιες οι καταστάσεις όπως κάποτε. Κάτσε στο σπίτι…”. Συμπαθούντες (κάποτε) τον Χαλκίδη οι εκφραστές αυτής της άποψης. Όμως δεν σκοπεύουν να τον ψηφίσουν για δήμαρχο, τουλάχιστον όπως είναι τώρα στημένο το σκηνικό. Εκτός κι αν ο τελευταίος καταφέρει και στήσει ψηφοδελτιάρα, που θα τους τραβήξει την προσοχή.

τάση 4η: “ ω ρε γαμώτο, και τώρα αν θα έχει δυο από τη ΝΔ τι κάνουμε;”. Κλασσικό δίλημμα. Αλλά επειδή μιλάμε για δημοτικές εκλογές (και τα μεγάλο σόγια παίζουν το ρόλο τους), η κομματική “ευλογία” θα παίξει και αυτή το ρόλο της. Εκπλήξεις δεν αποκλείονται ποτέ.

τάση 5η: “δεν με απασχολεί το θέμα, ας τα βρούνε οι δεξιοί μεταξύ τους γιατί στο τέλος θα είναι χωρισμένοι και ούτε ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει ο Χαλκίδης”. Έκφραση ανθρώπων που κομματικά (στο βαθμό που ακόμη υπάρχουν κόμματα…) δεν έχουν σχέση με τη ΝΔ και τον συντηρητικό χώρο γενικότερα. Αυτοί δεν πρόκειται να ασχοληθούν με κάποιον υποψήφιο από ΝΔ μεριά, ούτως ή άλλως. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα δηλαδή ένα πράμα…


Σε επίπεδο συζητήσεων πρώην ή νυν ενασχολούμενων με την τοπική αυτοδιοίκηση τα πράγματα είναι περίπου ίδια.

Το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με τον χρόνο πριν από την αναγγελία Χαλκίδη είναι ένα: συζητήσεις επί συζητήσεων (αν και ακόμη είναι νωρίς – αλλά το ζήτημα είναι το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις!) για το ποιος θα πάει με ποιον και για το ποιος έχει πιει πέντε τσίπουρα παραπάνω με κάποιον εκ των φερόμενων ως υποψηφίων ή με τον ίδιο τον Χαλκίδη (ο οποίος “επίσημα” είναι ο μόνος που έχει δηλώσει ενδιαφέρον – σε αντίθεση με άλλους που διακινούν με διάφορους τρόπους φήμες).

Η αλήθεια πάντως είναι μια: ότι ο Χαλκίδης έχει ανοίξει έναν κύκλο (ζυμώσεων, συζητήσεων, εικασιών, τσιπουροκατανύξεων) που θα κλείσει την Κυριακή που κατατίθενται οι υποψηφιότητες. Μόνο τότε. Επειδή ο κύκλος είναι ασταθής και απρόβλεπτος. Μόνο τότε θα σταθεροποιηθεί και θα κλείσει…