Κατηγορίες
σεισμός

Μια νεκρή, 15 τραυματίες και μεγάλες ζημίες από το σεισμό στο Αιγαίο

Μια γυναίκα 45 ετών ανασύρθηκε νεκρή στη Λέσβο από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Ιουνίου στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, νότια του Πλωμαρίου.

Οι περισσότερες ζημιές έχουν γίνει στο χωριό Βρισά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων σε αυτό είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν κριθεί επικίνδυνα λόγω των πολύ μεγάλων ζημιών που έχουν.

Οι επιστήμονες στις συνεντεύξεις τους είναι επιφυλακτικοί (όπως πάντα) για τη συνέχεια του φαινομένου, αναμένουν την πάροδο ορισμένων εικοσιτετράωρων και μελετούν τη σεισμική ακολουθία.

Οι σεισμολόγοι πάντως αναφέρουν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί με σεισμούς αρκετά αισθητούς – ίσως και για καιρό, ενώ επισημαίνουν ότι είναι επικίνδυνο να βρίσκονται κάτοικοι στα κτίρια λόγω των ήδη καταπονημένων κατασκευών από τα 6,1 Ρίχτερ (που μπορεί να καταρρεύσουν σε περίπτωση άλλης ισχυρής δόνησης).

Κρατικές υπηρεσίες και μηχανικοί – που έχουν ενισχυθεί με υπαλλήλους από την υπόλοιπη χώρα – ήδη καταγράφουν ζημιές.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις (σήμερα εξετάζονται μαθητές των ΕΠΑΛ) στα νησιά Λέσβος και Χίος αναβλήθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.