Κατηγορίες
Οικονομία

Τζάμπα οι εντυπωσιακοί τίτλοι των ΜΜΕ. Η ύφεση ήταν, είναι και θα είναι εδώ…

«Βόμβα», «Κόλαφος», «Δυναμίτης» είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να κάνουν αναφορά στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το αναθεωρημένο ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2016 που έχει μείωση κατά 1,2%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016.

Επίσης, στη σύγκριση μεταξύ ιδίων τριμήνων των ετών 2016 και 2015 (4ο τρίμηνο) υπάρχει μια διαφορά που αγγίζει το 1,1%. Δηλαδή πάλι χάλια. Ταυτόχρονα – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το 2017 και τις προβλέψεις που έχουν γίνει – είναι εμφανές άλλο πρόβλημα, αφού αντί στο τέλος να βγει η πρόβλεψη για +0,3% (για όλο το 2016), πλέον με την αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε όρους όγκου τελικά το αποτέλεσμα είναι στο -0,05%.

Άρα: α) έστω και οριακά η ύφεση συνεχίζεται ενώ όσοι μιλούν για ανάπτυξη διαψεύδονται,  β) οι… καλόπιστοι θα σκεφτούν «γιατί να μη συμβούν τα ίδια και το 2017;;».

Δυστυχώς όμως δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πως πάει η Οικονομία, δεν είναι ανάγκη να αναμένει στοιχεία και υπηρεσίες να το πουν! Μια ματιά τριγύρω φτάνει.

Κι αν κάποτε έλεγαν ότι η ύφεση είναι εμφανής μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αυτό δεν ισχύει εδώ και καιρό, εδώ και πολλά τρίμηνα. Το χάλι στην οικονομία αντικατοπτρίζεται εδώ και πολύ καιρό και στις μικρότερες πόλεις αλλά και στα χωριά (εκεί δηλαδή όπου Οικονομία δεν σημαίνει 85% τριτογενής τομέας, υπηρεσίες κλπ κλπ).