Το τελευταίο διάστημα ακούγεται πως, στο πλαίσιο της γνωστής πλέον στην Ελλάδα (απροσδιόριστης και αδιόρατης) “αξιοποίησης” διαφόρων πραγμάτων, κάποιοι Δήμοι προτίθενται να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Κάποιοι δε σκέφτονται λέει να το πάνε ακόμη πιο μακριά το θέμα, και να ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ στους ιδιώτες όλο το πακέτο (αποκομιδή, επεξεργασία κλπ κλπ).
Το πρόβλημα δεν είναι το αντίτιμο με το οποίο όλα τα παραπάνω ή κάποιο από αυτά θα παραδοθεί. Όσο κι αν είναι το χρήμα που παροδικά θα εισρεύσει στα δημοτικά ταμεία, θα μιλάμε για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ (και χαμένα εκατομμύρια σε βάθος χρόνου για τους δημότες). Όλα γίνονται στο πλαίσιο της “αξιοποίησης” που ονειρεύονται να κάνουν κάτι τύποι σαν τον Φούχτελ και την παρέα του. Και τα όνειρα τους αυτά τα επικαιροποιούν με κάθε ευκαιρία, με συνέδρια, με ενημερώσεις αιρετών σε ημερίδες και συνέδρια κ.ο.κ.
Με το ρυθμό που οι οικονομικές ενισχύσεις των Δήμων από το Κράτος μειώνονται, σε λίγο διάστημα οι Δήμοι δεν θα παίρνουν δεκάρα από το κράτος ενώ τα σκουπίδια κάθε άλλο παρά “σκουπίδια” είναι και θα είναι. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές αυτό, και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο – ένα παράδειγμα δείτε ΕΔΩ, υπάρχουν και άλλα πιο παλιά.
Αν κάποτε (τη δεκαετία του ‘90 και του ’00) στην Ημαθία κάποιοι δήμαρχοι ήταν παντελώς άσχετοι, ισχυρογνώμονες και έρμαια του κάθε τυχάρπαστου που τους έπειθε για διάφορα, αυτό είναι ένα θέμα που καταγράφηκε στην Ιστορία του τόπου μας (ως μια ακόμη χαμένη ευκαιρία) – για αυτό άλλωστε καταλήξαμε τότε στο να μην γίνει κάτι που θα έδινε σε βάθος χρόνου εκατομμύρια στα δημοτικά ταμεία λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και την προστασία του περιβάλλοντος (και όχι τις άναρθρες κραυγές ορισμένων που δεν ήθελαν να γίνει τίποτε. Οι παλαιότεροι ενθυμούνται ίσως). Ευτυχώς τους περισσότερους από εκείνους τους άτολμους αιρετούς (που θα ήταν πολλά χρόνια μπροστά αν επέλεγαν άλλη στάση, αλλά δυστυχώς ήταν αιώνες πίσω) ο κόσμος την περίοδο εκείνη ή λίγο αργότερα τους έστειλε στα σπίτια τους και καλά θα κάνουν να μείνουν εκεί, στα σπίτια τους.
Πάμε ξανά στο παρόν: ας αφήσουν κατά μέρος οι ανά την Ελλάδα δήμαρχοι τους σχεδιασμούς για “αξιοποιήσεις” και ας κοιτάξουν βρουν τρόπους για να καταρτίσουν προγράμματα μέσα από τα οποία θα βγουν λεφτά από τα απορρίμματα και την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξιοποίησή τους.
Γιατί η διεθνής πρακτική δείχνει πως αν σήμερα τα δημοτικά τέλη είναι πχ 1 ευρώ, αν προχωρήσουν οι “αξιοποιήσεις” και οι “ιδιωτικοποιήσεις” στον τομέα των απορριμμάτων, τότε θα φτάσουν στα 3 ή στα 4 ευρώ (συν τη χασούρα που θα έχουν τα δημοτικά ταμεία).
Και ας θυμόμαστε κάτι ακόμη: αν ξεκινήσει αυτό το πανηγυράκι, μετά τα σκουπίδια θα έλθει η σειρά της “αξιοποίησης” και άλλων υπηρεσιών, αρχής γενομένης από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αυτά για αρχή. Θα επανέλθουμε σύντομα…