Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Περί σκουπιδιών ο λόγος (αφού τα σκουπίδια κάθε άλλο παρά… σκουπίδια είναι)

aporrkadoivithizomenoiΌπως διαβάζουμε στα «ΕΠΕΑ» του Θ. Ελευθεριάδη, στην Νάουσα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο η προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων, οι οποίοι θα έχουν την μορφή της δημοσιευθείσας από τον Θόδωρο φωτογραφίας – η ανάρτηση ΕΔΩ. Μια καλή κίνηση, που θα βοηθήσει αρκετά.

Για το Δήμο Αλεξάνδρειας ακόμη δεν ακούσαμε τίποτε παρόμοιο, ενώ οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων θα ήταν μια πολύ καλή λύση, ειδικά δε μετά από την ανάπλαση που έγινε στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αλεξάνδρειας και που κάθε άλλο παρά βοήθησε την κατάσταση (παρά τις αρχικές εκτιμήσεις).

Ειδικά δε όσον αφορά τα σκουπίδια αξίζει να αναφέρουμε κάτι για μια ακόμη φορά: μεταξύ των μεγάλων στοιχημάτων για τα επόμενα χρόνια στη χώρα είναι η αποκομιδή και κυρίως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα κέρδη για όσους αποφασίσουν να εμπλακούν στην υπόθεση θα είναι τεράστια, ενώ πολύς λόγος γίνεται για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο παιχνίδι (είτε στον τομέα της αποκομιδής είτε σε αυτόν της διαχείρισης, είτε και στα δυο μαζί).

Τώρα θα πείτε, «το Δημόσιο από μόνο του δεν μπορεί;». Άποψή μας είναι πως μπορεί και παραμπορεί. Άσε που για την ώρα είναι και το μόνο που έχει και κάποιες υποδομές. Είναι  καθαρά θέμα βούλησης και σοβαρού σχεδιασμού (που θα αποφέρει μακροχρόνια και σταθερά κέρδη).

Οι εκδοχές στο θέμα αποκομιδής – διαχείρισης είναι τρεις:

  • οι ίδιοι οι δημόσιοι φορείς (Δήμοι, Περιφέρειες) να κινηθούν από μόνοι τους,
  • να δημιουργηθούν σχήματα μορφής ΣΔΙΤ,
  • να αποδοθούν τα πάντα αποκλειστικά και μόνο σε ιδιώτες.

Όπως και να έχει, το διακύβευμα είναι μεγάλο αφού τα σκουπίδια κάθε άλλο παρά… σκουπίδια είναι !!!

Και το κλειδί στην υπόθεση είναι κυρίως η διαχείρισή τους. Από ανακύκλωση μέχρι βιοκαύσιμα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να προκύψουν από την όλη διαδικασία.

aporimeuros

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ενδιαφέρον ξένων (θυμηθείτε τι χαμός γίνονταν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, με τα σκουπίδια να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών, είτε Ελλήνων είτε κυρίως ξένων που θα εισέρχονταν στον τομέα μέσα από ελληνικές επιχειρήσεις).

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά και το εάν θα πρέπει – με πρόφαση την κρίση στη χώρα – να περάσουν όλα σε ιδιώτες.

Αν περάσουν, τότε το αντίτιμο θα είναι μεγάλο (σιγά μην μείνει ο ιδιώτης στα δημοτικά τέλη που σήμερα οι περισσότεροι Δήμοι κρατάνε με νύχια και με δόντια σε αποδεκτά επίπεδα) ενώ ταυτόχρονα η χασούρα για το Δημόσιο μεγάλη, είτε άμεσα (αφού στην ουσία θα παραδώσει έτοιμες υποδομές σε τρίτους ώστε να τις δουλέψουν αυτοί), είτε μακροπρόθεσμα γιατί τα σκουπίδια δεν τελειώνουν ποτέ και τα κέρδη από τη διαχείρισή τους είναι τεράστια.

Άρα αυτό που απομένει είναι να δούμε που θα κάτσει η μπίλια και εάν ένας ακόμη νευραλγικός τομέας να αποδοθεί μπίρ παρά – με πρόσχημα την “κρίση” – στους ιδιώτες…