Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας: φουστάνια και άλλα μονοπώλησαν τη συζήτηση (και χάθηκε πάλι η ουσία)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣΈνταση δημιουργήθηκε για μια ακόμη φορά (και χάθηκε πάλι η ουσία) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας που διεξήχθη το βράδυ 15ης Φεβρουαρίου 2017, με αφορμή την πρόθεση των 3 παρατάξεων της μειοψηφίας να επανέλθουν σε ένα θέμα το οποίο η ίδιες «άνοιξαν» και «έκλεισαν» όταν αποχώρησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση (κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη το μοναδικό, σύμβουλοι να έχουν καταθέσει πρόταση μομφής και να αποχωρούν χωρίς να καθίσουν να τη συζητήσουν και να τη στηρίξουν…).

Το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα – προσπαθώντας να το «κρατήσει ψηλά» – ο πρώην δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης, κάνοντας λόγο και «απρεπέστατο τρόπο» αναφοράς του δημάρχου στο θέμα του ΟΕΥ του 2011 κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε «αντιπαραβολή λέξη-λέξη» μεταξύ των κειμένων (αυτού που αποφασίστηκε από το ΔΣ και αυτού που τελικά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ) και είδε ότι καμιά απολύτως διαφορά δεν υπάρχει – πέραν μιας διαφοράς που «ουσιαστικά δεν αλλοιώνει και δεν έγινε τίποτε». Ζήτησε από το δήμαρχο Π. Γκυρίνη να ανακαλέσει τους ισχυρισμούς του. Προκάλεσε δε τη συμπολίτευση, αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό όσον αφορά τα 2 κείμενα, να κινηθεί αρμοδίως. Επίσης ο Φ. Δημητριάδης έκανε αναφορά στο θέμα των οικοπέδων της Μελίκης που θα γίνονταν η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, κατηγορώντας τη νυν διοίκηση για σταμάτημα του έργου.

Κλείνοντας ο αρχηγός της μειοψηφίας, μίλησε για φουστάνια και το ποιοι τα φοράνε: «Κάποιοι κύριοι καλό θα είναι να πάνε να βάλουν αυτοί τα φουστάνια, τα οποία προσπαθούν να φορέσουν σε άλλους, γιατί το τόνισα και παλαιότερα, αυτοί δεν πότε αυτόφωτοι και ήταν ετερόφωτοι».

«Όταν κάτι δεν σας αρέσει, εσείς αποχωρείτε» είπε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο δήμαρχος Παναγ. Γκυρίνης και αναφέρθηκε στη σύγκριση που ο ίδιος έκανε μεταξύ της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και του δημοσιευθέντος στο ΦΕΚ κειμένου. Όσον αφορά το χώρο για τον βιολογικό της Μελίκης, επέμεινε στη θέση του ότι η διοίκηση έπραξε το καλύτερο για το Δήμο και σταμάτησε το έργο για να το ξαναδεί συνολικά, χωρίς να εμφανιστούν προβλήματα στο μέλλον.

Ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Αλευράς δήλωσε ότι “λυπάται” και πως έγινε καταστρατήγηση όσων ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια μετατράπηκε σε κάτι άλλο. Επεσήμανε πως υπάρχει “έλλειψη σεβασμού” προς αυτό που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό την αποχώρησή του από την προηγούμενη συνεδρίαση (αν και στην προηγούμενη συνεδρίαση φάνηκε πως η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης έγινε επειδή δεν είχε γίνει η ειδική συνεδρίαση που ζητήθηκε – και που βάσει τη νομοθεσίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο για συγκεκριμένα θέματα).

Ο σύμβουλος της  Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Σπυρίδης επίσης υπεραμύνθηκε της κίνησης της αποχώρησης του και δικαιολόγησε και αυτός τη δική του αποχώρηση, μιλώντας και για συμψηφισμούς από πλευράς της διοίκησης και του Δημάρχου και για επιλεκτική ανάγνωση από τον δήμαρχο τμημάτων του εγγράφου. Εστίασε στην ημερομηνία του εγγράφου και στο πότε το έλαβε ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος ρώτησε τον Γ. Σπυρίδη αν γνωρίζει αν η ημερομηνία έκδοσης στα δημόσια έγγραφα είναι η ίδια με την ημερομηνία παραλαβής και κατηγόρησε τον σύμβουλο για την αποχώρησή του από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Η Περιφέρεια δεν ακύρωσε το έγγραφο, ήταν άποψη”.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Όλγα Μοσχοπούλου αλλά και ο συνάδελφός της Κώστας Βενιόπουλος.

Λίγο νωρίτερα προκλήθηκε ένταση όταν το λόγο πήρε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Ισαάκ Χαλκίδης και, απευθυνόμενος στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα φουστάνια. “Τα παντελόνια τα φοράω γιατί έχω κάτι από κάτω, έχω τα μέζεα που λέει και ο Ζουράρης, τα οποία εσείς μας έχετε ζαλίσει…”.

Στη λεκτική αντιπαράθεση που ακολούθησε ο πρώην δήμαρχος είπε ότι ο Χαλκίδης μιλάει και πράττει έτσι επειδή ακούγεται ότι περιμένει θέση προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τελευταίος είπε έπαιρνε από το χέρι τον πρώην δήμαρχο ο (κάποτε) βουλευτής και αδελφός του και τον “πήγαινε στα υπουργεία”. “Προσωπικά δεν διεκδικώ τίποτε” είπε ο Χαλκίδης, ζήτησε παρέμβαση του Δημάρχου ο οποίος επενέβη πυροσβεστικά και επιβεβαίωσε τον σύμβουλό του, ώστε να σταματήσει μια ανούσια συζήτηση που κράτησε πολλή ώρα και για μια ακόμη φορά καθυστέρησε το συμβούλιο από το να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα.