Κατηγορίες
στήλες

Ο πολιτικός καζαμίας του 2017 (μέρος δεύτερον!)

συνέχεια από το προηγούμενο

kaz2017-2

Ιούνιος 2017:

amfiviobusΞεκινούν τα μπάνια του λαού. Και το ΚΑΠΗ πρωτοτυπεί για μια ακόμη φορά διοργανώνοντας εκδρομές για τον λαό προς Μεθώνη και Πύδνα με αμφίβια μέσα, όπως αυτό της φωτογραφίας.

Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο – ένεκα η κρίσις που μαστίζει την κενωνία…. – και ο Δήμος σκέφτεται, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται, αν αγοράσει τρία παρόμοια οχήματα για να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Στην Αλεξάνδρεια γίνεται νέα τροποποίηση του κανονισμού για τη χρήση του πεζοδρόμου και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα. Πλέον παραχωρείται όλος ο χώρος στα καταστήματα (ώστε να βάλουν τα καθίσματα τους όπου θέλουν) ενώ ο Δήμος προχωρά σε μια καινοτόμο λύση για τους πεζούς που θα κινούνται μέσα στο δρόμο: δωρεάν κάλυψη από την πλήρως στελεχωμένη νομική υπηρεσία του στους πεζούς, σε περίπτωση που τους χτυπήσει αυτοκίνητο! Τόσο μπροστά ούτε στη Φινλανδία ή στη Σουηδία…

asfaltos-1Αν το Δεκέμβρη του 2016 έριχνε κάποιος μια ματιά στον προϋπολογισμό, θα έβλεπε πως το 2017 ήταν «Έτος ασφάλτου».

Ξεκινά λοιπόν η ασφαλτόστρωση πολλών δρόμων στα όρια του Δήμου. Μεταξύ των οδών που πέφτει άσφαλτος είναι ο δρόμος δίπλα από την εκκλησία στο Πλατύ (για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια αναμονής) και η οδός 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια (για 56η φορά μέσα σε 7 μήνες, επειδή πάλι «κάθισε» το οδόστρωμα από τα φορτηγά). Επίσης ξεκινούν τα έργα για τον κυκλικό κόμβο μπροστά από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξάνδρειας και για το λόγο αυτό αποφασίζεται εκτροπή της κυκλοφορίας: τα αυτοκίνητα που έρχονται από το Νησέλι για να μπουν στην Αλεξάνδρεια θα πηγαίνουν μέσω Λουτρού ή Κορυφής-Λιανοβεργίου-Παλαιοχωρίου.

mosxoslarrykiΟ Μόσχος σε δήλωσή του στον Λάρυ Κίνγκ αναφέρει πως ο Γκυρίνης έκανε λάθος που άφησε τον Νίκο Αλεξόπουλο να φύγει. Ο τελευταίος τον ευχαριστεί για όσα έχει πει στις προηγούμενες 3608 συνεντεύξεις του και τον παρακαλεί να μην ξαναφερθεί στο θέμα, γιατί είναι πλέον παλιό. «Έλεος ρε Μόσχο!» είπε ο Νίκος και το γνωστό αφοπλιστικό του χαμόγελο σχηματίστηκε κάτω από το παχύ μουστάκι του, την ώρα που έπινε καφέ παρέα με τον Γκυρίνη σε γωνιακό μαγαζί του Γιδά.

Η ΚΕΔΑ προαναγγέλλει εκδηλώσεις για το καλοκαίρι με την επωνυμία «Θέρος στην Πόλη!». Μεταξύ των εκδηλώσεων συναυλίες με την Ασλανίδου και τους Μπόις έντ Νόιζ. Και μπιτς – βόλεϊ, στο χώρο δίπλα στο αμφιθέατρο. Πρωτοτυπία θα αποτελέσει το ρίβερ-βόλεϊ, που θα γίνει στον Αλιάκμονα (για τη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας), στο Λουδία (για τη Δημοτική Ενότητα Πλατέος) και στον Κρασοπούλη (για τη Δημοτική Ενότητα Μελίκης).  Θύελλα οι αντιδράσεις από συμβούλους όλων των παρατάξεων που εκλέγονται στις Αντιγονίδες, που θέλουν μια από τα ίδια και στο «66»!!!

Ιούλιος 2017:

Το «παραλιόσημο» μπαίνει στη ζωή μας. Ένας ακόμη φόρος πλήττει τους έρμους τους κατοίκους της χώρας: η χρήση της θάλασσας θα συνοδεύεται από έναν φόρο που θα καταβάλλεται εφάπαξ, στις αρχές εκάστου έτους. Ειδικά για το 2017 ο φόρος θα καταβληθεί μέχρι τις 7 Ιουλίου και δεν θα δοθεί παράταση. Απαλλάσσονται της καταβολής όσοι δηλώσουν πως θα πάνε στο βουνό (και πληρώσουν με πιστωτική, ώστε να φανεί πως πήγαν), οι γέροι και οι γριές άνω των 120 ετών και όσοι χρησιμοποιούν οργανωμένες παραλίες (αυτοί ήδη πληρώνουν είσοδο). panigyria11Αντίθετα με επιπλέον φόρο και πρόστιμα θα επιβαρύνονται όσοι συλλαμβάνονται από το Λιμενικό να κατουράνε μέσα στη θάλασσα.

Το Ιούλιο ξεκινά και ο Γολγοθάς για την πολιτική ελίτ του τόπου και για τους φωτορεπόρτερ: ξεκινούν τα πανηγύρια. Oι life-style στήλες των τοπικών ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα γίνουν πάνω από 150 πανηγύρια και εκδηλώσεις συλλόγων, υπολογίζουν πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα δούμε περισσότερες από 600 φωτογραφίες του Δελιόπουλου (μόνο του), πάνω από 500 του Γκυρίνη (επίσης μόνο του), του Δελιόπουλου με τον Γκυρίνη (μαζί) περίπου 300 και πάνω από 25.000 φωτογραφίες άλλων. Όρεξη να έχουμε να βλέπουμε δηλαδή, και να πατάμε like στο facebook… Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της ζωής ενός σωστού ανθρώπου: να πατάει like και να κάνει κοινοποιήσεις!

Αύγουστος 2017:

Τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και δεν υπάρχουν ειδήσεις. Όμως οι ειδικοί μελλοντολόγοι μας είδαν στα άστρα και στις κρυστάλλινες σφαίρες πολλά ρεπορτάζ στην περιοχή. Αρχικά είδαν ότι στις γραμμές στην Αλεξάνδρεια θα είναι στημένοι ρεπόρτερ που θα ρωτάνε τον κόσμο «που πάτε διακοπές;;», «πως σας φαίνονται οι τιμές στα καταλύματα;;», «την πεθερούλα θα την πάτε μέχρι το τέρμα ή θα τη φουντάρετε σε καμιά στροφή;;;» και άλλα τέτοια όμορφα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αυγούστου εξαγγέλλονται δυο έργα – σταθμοί για την ανάπτυξη του τόπου: αποχετευτικό Μελίκης και αποχετευτικό Καβασίλων. Βρέθηκε μια τρύπα σε κάποιο ΕΣΠΑ και πήραν σειρά και αυτά λοιπόν για να ξεκινήσουν μέχρι το 2020. Μόνη ρήτρα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι να μετρήσουν αυτοί τα υψόμετρα, μην τυχόν και τα έργα βγουν πάλι off επειδή οι σωλήνες θα… πετάνε! Λίγες ημέρες αργότερα, περί τις 20 Αυγούστου, εθεάθησαν σε Μελίκη και Καβάσιλα μαζί Γκυρίνης με Δημητριάδη, με κάτι χάρτες στα χέρια. Ο ένας έδειχνε στον άλλο κάτι στους χάρτες και μετά έψαχναν μαζί για κάτι οικόπεδα μέσα στα δυο χωριά.

panigyrialexandreiaΤον Αύγουστο ο Γ. Σπυρίδης ζητάει νέα άδεια από το Δ.Σ. Όλοι ανησυχούν, μήπως συμβαίνει κάτι, άνθρωποι είμαστε και δυο πολύμηνες άδειες στη σειρά δεν είναι καλό πράγμα. Τελικά ο Γιώργος τους καθησυχάζει όλους, λέγοντας πως όλα είναι καλά και στη συνέχεια πάει Πλατύ όπου επιβιβάζεται στο τρένο για Αθήνα.

Τον Δεκεπενταύγουστο στο πανηγύρι της Αλεξάνδρειας πάλι τα γνωστά προβλήματα: ποιος θα πληρώσει ποιον, ποιος θα δώσει το χώρο, που θα γίνει και ποιοι δρόμοι θα κλείσουν κλπ κλπ. Τελικά το καλοκαιρινό σόου σταματά απότομα, αφού θα ισχύσουν τα ίδια με άλλες χρονιές. Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, να μπει παγοδρόμιο στο γνωστό χώρο ή δίπλα από το δημαρχείο για την περίοδο από 10 έως 20 Αυγούστου, δεν εγκρίθηκε τελικά μόλις οι επαΐοντες στις διάφορες επιτροπές συμβουλεύτηκαν τα μερομήνια και είδαν ότι θα έχει 40 βαθμούς υπό σκιά.

Σεπτέμβριος 2017:

Οι διακοπές τελειώνουν και οι αγαπημένοι μας (τοπικοί) ήρωες επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, με γεμάτες τις μπαταρίες και πανέτοιμοι να σώσουν πάλι τον τόπο. Κανά – δυο ξέμειναν πίσω το καλοκαίρι επειδή είχαν τα χωράφια, αλλά και αυτοί μόλις τελειώσουν τα βαμβάκια θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια να ξεκουραστούν.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η αγροτιά στην Ελλάδα το 2017 θα πάει καλά και πως όπως προείπαμε θα εμφανιστούν νέα μοντέλα αγροτικής οικονομίας και νέα εργαλεία θα υπάρχουν στη διάθεση των αγροτών (βόδια, βουβάλια κλπ), που θα οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής και στη μείωση του κόστους της.

mpoukalaΑνοίγουν τα σχολεία. Και πάλι, παρότι έκλεισε το Γυμνάσιο Κορυφής και το Λύκειο από το Πλατύ πήγε στην Κορυφή (και μετονομάστηκε σε Πλατέος-Κορυφής, προφανώς για να… χρυσωθεί το χάπι και στα δυο χωριά), οι σχολικές μονάδες είναι ξανά στο προσκήνιο.

Με λογική Χαϊλάντερ – «στο τέλος θα μείνει μόνο ένα!» – το υπουργείο ζητά νέα λουκέτα, στο πλαίσιο των Μνημονίων (που σκίζονται συνεχώς από όλους). Σκοπός: σε λίγα χρόνια να μείνει ένα δημόσιο γυμνάσιο και ένα δημόσιο λύκειο σε κάθε Δήμο της χώρας, όσο μεγάλος κι αν είναι. Το 2017 όμως το υπουργείο δεν θέλει να δημιουργήσει μέτωπα με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα πει αυτό ποιο σχολείο θα μείνει και ποιο θα κλείσει. Θα παίξουν «μπουκάλα» οι διευθυντές των σχολείων μεταξύ τους…

Ο τοπικός τύπος κάνει ρεπορτάζ για τα σχολεία και αναφέρει ελλείψεις. Όμως ο Δήμος και οι σχολικές επιτροπές δηλώνουν πως οι σχολικές αίθουσες είναι έτοιμες και πως όλα τα σχολεία έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση, αφού πρώτα έχει χτιστεί και από μια μικρή μονάδα βιολογικού καθαρισμού σε κάθε σχολείο. Για του λόγου το αληθές προσκαλεί όποιον άπιστο δημοσιογράφο το αμφισβητεί να πιεί νερό που βγαίνει από τους βιολογικούς και καταλήγει στην αποχέτευση.

Οκτώβριος 2017:

giorti-pitas-201619Μήνας βαμβακιού στην περιοχή. Και για το λόγο αυτό θεσμοθετείται η «γιορτή της βαμβακιάς», που θα γίνεται μέσα στο Νοέμβριο, μετά από τη «γιορτή της πίτας». Νικητής θα αναδεικνύεται το χωριό που θα πάει στη γιορτή την πιο όμορφη και «γεμάτη» βαμβακιά. Πάντως το που θα γίνει η «γιορτή της βαμβακιάς» θα αποφασιστεί μέσα στο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης που θέλει να κάνει ο Δήμος με τις γιορτές και τα πανηγύρια.

Τον Οκτώβριο, στην παρέλαση ξαναστήνεται η εξέδρα στην Αλεξάνδρεια, αφού οι αντιδράσεις από το τελάρο του Μαρτίου ήταν σφοδρές και κράτησαν μέχρι τον Μάιο. Και για να ρεφάρουν η εξέδρα που στήνεται τον Οκτώβριο είναι περίπου 2 μέτρα πιο ψηλά σε σχέση με το πεζοδρόμιο ενώ μπαίνουν και κάγκελα από τη Σαλονίκη ώστε ο κόσμος να κρατηθεί σε μια απόσταση (όχι για ασφάλεια αλλά περισσότερο για… εφέ!).

Το πετρέλαιο θέρμανσης επανέρχεται στη ζωή μας και η τιμή του είναι συγκλονιστικά χαμηλή. Οι πρατηριούχοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν τις παραδόσεις ενώ χρυσές δουλειές κάνουν και όσοι πωλούν δεξαμενές. Αιτία; Έκλεισε συμφωνία με Ιράν και Βενεζουέλα και το αργό ρέει όπως το νερό στα ελληνικά διυλιστήρια.

Στην Αθήνα παίζεται ένα «δράμα» χωρίς τέλος για μια ακόμη φορά, αφού η Τρόικα δεν έρχεται για την τρίτη αξιολόγηση (που την χρωστάνε από την εποχή του Αντώνη του Σαμαρά). Τους παρακαλάνε ο Τσίπρας με τον Τσακαλώτο από τον Γενάρη και αυτοί ακόμη κάθονται στα εξωτερικά και δεν έρχονται.

Στην Αλεξάνδρεια όμως ένα άλλο «δράμα» φαίνεται πως τελειώνει: ο δήμαρχος Γκυρίνης έχει καταλήξει στις αντικαταστάσεις και το έχει ανακοινώσει στη δημοτική του ομάδα. Όμως δεν έχει πει ονόματα σε κανέναν. Όπως ενημέρωσε, θα δώσει τα ονόματα μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook την τελευταία μέρα που το νόμος του το επιτρέπει.

Νοέμβριος 2017:

sed1Στο δημαρχείο κάθε ημέρα γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Μετά την ενημέρωση από τον δήμαρχο ότι έχει καταλήξει στα ονόματα, σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι περνάνε καθημερινά από το χώρο και δοκιμάζουν γραφεία και καρέκλες. Συνήθως μετά τη λήξη του ωραρίου και την αποχώρηση των υπαλλήλων. Μην τους πούνε και ψώνια. Ένας μάλιστα μπερδεύτηκε και μπήκε κατά λάθος στο γραφείο του Γκυρίνη. Όπως είπε σε υπάλληλο που περνούσε τυχαία από έξω, το μόνο που δεν του άρεσε ήταν τα κουφώματα, που θα τα αλλάξει σίγουρα.

Η «γιορτή της βαμβακιάς» διεξάγεται και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Και έχει προοπτική να γίνει διεθνής! Το πρόβλημα είναι πως για τη διοργάνωση της επόμενης γιορτής ερίζουν η ΚΕΔΑ και το νεότευκτο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου.

Η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με led έχει ολοκληρωθεί και ένα γράμμα φτάνει από το Παρίσι στον αριθμό 42 της οδού Εθνικής Αντίστασης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος βράβευσε το Δήμο Αλεξάνδρειας, ως τον πιο καλοφωτισμένο Δήμο της ελληνικής περιφέρειας, βασιζόμενος σε φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από το Διάστημα. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «τρεις κουκίδες είναι τόσο εμφανείς τις νύχτες από το Διάστημα: δυο μεγάλες, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και ο Δήμος Αλεξάνδρειας». Η βράβευση θα γίνει στο Παρίσι το Δεκέμβριο.

Δεκέμβριος 2017:

xionia1Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του και το χιόνι πέφτει πυκνό ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Πολλά χωριά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή της Μελίκης αλλά και στα πεδινά, στην περιοχή των Αντιγονιδών. Και επειδή οι κάτοικοι αισθάνονται εδώ και χρόνια παραμελημένοι βγαίνουν μέσω Skype στα κανάλια και λένε πως δεν θα ήθελαν να πάει κανένας να διώξει τα χιόνια. Ούτως ή άλλως, αποκλεισμένοι ήταν!

Παρόλα αυτά όμως ο μηχανισμός του Δήμου είναι στο πόδι, τα μηχανήματα υπάρχουν αλλά το προσωπικό δεν φτάνει. Έτσι αποφασίζεται σε σύσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων, που γίνεται εκτάκτως στην Αλεξάνδρεια, να καβαλήσουν από ένα jcb οι σύμβουλοι και να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν στον αποχιονισμό.

tokas-lampesΠιο τυχερό χωριό το χωριό του Τόκα: ο δήμαρχος δήλωσε αδυναμία λόγω υποχρεώσεων και δεν θα μεταβεί στο Παρίσι για την παραλαβή του βραβείου για τα led. Μετά από ομόφωνη απόφαση των συμβούλων της «Ώρας Ευθύνης» θα πάει ο Σωτήρης στην Πόλη του Φωτός για να παραλάβει το βραβείο. Άλλωστε, τόσες λάμπες έχει αλλάξει 3 χρόνια τώρα, ένα σχετικό βραβείο δικαιούται να το παραλάβει ο ίδιος αυτοπροσώπως! Για το λόγο αυτό, το πρώτο χωριό που αποχιονίζεται είναι του Σωτήρη.

Οι υπόλοιποι αποφασίζεται να μείνουν στην περιοχή. Επειδή όμως η χιονόπτωση συνεχίζεται, με έκτακτο διαγωνισμό ο Δήμος προμηθεύεται χιονοπέδιλα και μηχανοκίνητα έλκηθρα, ώστε να μπορέσουν όλοι να πάνε στα ανάμματα των 34 δέντρων που θα γίνουν στους 34 οικισμούς του Δήμου. Για μια ακόμη χρονιά κάθε πρόεδρος θα κάνει το χωριό του σαν λατέρνα. Αλλά δεν πειράζει… άρτος και θεάματα είναι το μόνο φάρμακο για τη γενικότερη κατάσταση.

gyrinfb31 Δεκεμβρίου 2017: Ο δήμαρχος εξαντλεί όλη την προθεσμία που του δίνει εκείνη η εγκύκλιος για την αντικατάσταση των αντιδημάρχων, των προέδρων κλπ κλπ. Την τελευταία ημέρα του έτους λοιπόν ανακοινώνει τελικά τους νέους, μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook. Έχουμε και λέμε λοιπόν:…

.

Για μια ακόμη χρονιά η Περισκόπηση θα ήθελε να ευχαριστήσει για την καθοριστική συμβολή τους στην σύνταξη του Καζαμία τους πρωταγωνιστές του.

Άντε και του χρόνου με υγεία και ευτυχές το 2017 !!!!

Μία απάντηση στο “Ο πολιτικός καζαμίας του 2017 (μέρος δεύτερον!)”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.