Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα Τουρκία

Παυλόπουλος στην ΕΡΤ1 για δηλώσεις Τούρκων: «Εμείς δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτε κάτω»

pavlopoulosert1-20161204Στην εκπομπή «Επωνύμως» της ΕΡΤ1 (που είδαμε το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου) καλεσμένος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ ερωτήθηκε από τον παρουσιαστή της εκπομπής για μια σειρά από θέματα, μεταξύ αυτών και για τα εθνικά θέματα και ελληνοτουρκικά. Ο Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως η μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και πως όλα τα υπόλοιπα ζητήματα τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και η Συνθήκη της Λωζάννης (και πως όποια «προβλήματα» εμφανίζονται από τα πουθενά «είναι στη φαντασία κάποιων») – η οποία καθορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον Ερντογάν, τη στάση της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο αλλά και τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής: «Πρέπει να το καταλάβει ο κ. Ερντογάν, η Ελλάδα και φίλη είναι, και να θυμάται κάτι: είναι το πρώτο του παράθυρο, η πρώτη του πόρτα για τη Δύση και την Ευρώπη». Για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είπε ότι «από εκείνη εξαρτάται» (εννοώντας την Τουρκία), συνδέοντας το θέμα της Κύπρου με την ευρωπαϊκή τροχιά της Τουρκίας.

Όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων μίλησε για καρικατούρες, είπε ότι η Ελλάδα την ιστορία ξέρει να υπερασπίζεται την ιστορία της και πως «ούτε ο Φίλιππος ούτε ο Μεγαλέξανδρος είχαν καμιά σχέση με Σλάβους». Έθεσε το θέμα των αλυτρωτικών τάσεων και την αντίθεση που υπάρχει μεταξύ των επιδιώξεων της ΠΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ και στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Η Μακεδονία είναι Ελληνική, θέλουν – δε θέλουν» είπε ο Πρ. Παυλόπουλος και έκανε αναφορά στο όνομα του κράτους των Σκοπίων που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «βοά αλυτρωτισμό».

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται για τη στάση του και γενικά για τη στάση στο θέμα των απαντήσεων προς όσους αμφισβητούν την υφιστάμενη κατάσταση είπε: «Δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτε κάτω, και τονίζω: δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, το κάνουμε και για την Ευρώπη. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει κάτι: Η Ευρώπη αν δεν καταλάβει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από εδώ και από εκεί, η Ευρώπη θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα είναι πολύ αργά».