Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Μαθήματα αξιοπρέπειας από μια «μικρή» χώρα… (προς παραδειγματισμό άλλων!)

pallacalcio2Ας δούμε τι αναφέρει μεταξύ άλλων μια δήλωση η οποία δείχνει πολλά: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν, ακόμη και στην πρωταθλήτρια κόσμου Γερμανία, να κρίνει τη Χώρα και την ικανότητα υποδοχής των δομών της με τον επιθετικό τρόπο που αυτοί το έκαναν. Οι κουβέντες τους ήταν απερίγραπτες και απαράδεκτες. Αναμένω την επίσημη συγνώμη από τη Γερμανική Ομοσπονδία, την οποία με αξιοπρέπεια φιλοξενήσαμε επί τη ευκαιρία του αγώνα».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο γραμματέας για τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό όχι κάποιας τιτανοτεράστιας χώρας, πχ της Ρωσίας ή της Κίνας ή της Ινδίας ή των ΗΠΑ ή του Καναδά ή της Αγγλίας, αλλά ο γραμματέας για τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό της Δημοκρατίας του San Marino Teodoro Lonfernini.

Το όλο σκηνικό ξεκίνησε από την υπεροψία των Γερμανών (γνωστοί στο συγκεκριμένο… άθλημα εδώ και εκατονταετίες):

αδυνατούν λέει οι Γερμανοί να καταλάβουν την αναγκαιότητα να γίνονται παιχνίδια «τέτοιου τύπου» μεταξύ εθνικών ομάδων που έχουν μεταξύ τους τόσο μεγάλη διαφορά δυναμικού. Στις γερμανικές δηλώσει πρωταγωνιστές ο Rummenigge και ο παίχτης της Εθνικής Γερμανίας Thomas Müller.

Οι Γερμανοί, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τους παίχτες τους έκαναν λόγο για σκληρό παιχνίδι, με απαράδεκτο όμως τρόπο (το παιχνίδι έγινε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο του τρίτου ομίλου των προκριματικών του Mundial 2018): ο ένας μιλούσε για «το San Marino, που δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο» ενώ ο δεύτερος για «παιχνίδια που έχουν ρίσκα που είναι άχρηστα» και δεν πρέπει να γίνονται.

lonfernini-gasperoni-sanmarinoΟι του Σαν Μαρίνο υπερασπίστηκαν τη χώρα τους και την αξιοπρέπειά της με τρόπο ανεπανάληπτο (και προς παραδειγματισμό άλλων) : ο ένας, ο γραμματέας για τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό Teodoro Lonfernini τους τα έχωσε επίσημα με τον προαναφερόμενο τρόπο ενώ ο άλλος, ο Alan Gasperoni (υπεύθυνος επικοινωνίας της Ολυμπιακής Επιτροπής του San Marino) ήταν ακόμη πιο σαφής μέσα από έναν δεκάλογο με τον οποίο τα χώνει χοντρά στον Müller. Σε κάποιο δε σημείο γράφει αναφερόμενος στον αγώνα: «Χρησίμευσε ώστε να καταλάβουν οι μάνατζερ σου (κάντο γνωστό επίσης και στους Beckenbauer και Rummenigge) πως το ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιοκτησία τους αλλά ιδιοκτησία όλων αυτών που το αγαπάνε, μεταξύ των οποίων – είτε το θέλετε, είτε όχι – είμαστε και εμείς»

Στο συγκεκριμένο δεκάλογο ο Gasperoni «θυμίζει» πολλά, μεταξύ αυτών τη χρησιμότητα (με οικονομική διάσταση) παιχνιδιών όπως αυτό της Παρασκευής αλλά και τις γερμανικές συνήθειες για τα σανδάλια με… κάλτσα!!!

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι

– το παιχνίδι έληξε με σκορ 0-8,

– η εμπορική αξία των παιχτών των δυο ομάδων είναι περίπου € 350.000 για την Εθνική του San Marino (πιο ακριβός παίχτης της ομάδας είναι ο Filippo Berardi  που παίζει στο Τορίνο και η εμπορική του αξία είναι € 50.000) ενώ η γερμανική εθνική ομάδα έχει παίχτες που η αξία τους είναι περίπου € 404.000.000

– το San Marino είναι μια χώρα «σφηνωμένη» στα Απέννινα Όρη, στο κέντρο της Ιταλίας, με περίπου 32.000 κατοίκους και έκταση 7,5 φορές μικρότερη από την έκταση του Δήμου Αλεξάνδρειας…