Με το ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών ασχολήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη συνεδρίασή του το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεοφ. Παπάς (αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας) ήδη στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας έχουν θανατωθεί ζώα που έχουν χτυπηθεί από την ασθένεια.
Κατά τη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι στην Ημαθία ήδη έχουν θανατωθεί 228 ζώα και τη βδομάδα που διανύουμε θα θανατωθούν ακόμη 400. Συνολικά το τελευταίο διάστημα στο σύνολο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας έχουν θανατωθεί περίπου 4850 ζώα – τα περισσότερα στις Σέρρες (πάνω από 3000) ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε ευτυχώς ακόμη κάποιο κρούσμα.
Ο εισηγητής Δημήτρης Μούρνος πρότεινε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί (ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν προμηθευτεί χιλιάδες εμβόλια ενώ και η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί εμβόλια), να εντατικοποιηθούν οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των εντόμων που μεταφέρουν τον ιό ενώ εστίασε στο ότι θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από την ΕΕ ώστε και γειτονικές χώρες να προχωρήσουν στην καταπολέμηση του προβλήματος με εμβολιασμούς.
Αναφορά έγινε αναπόφευκτα και στην οικονομική διάσταση του θέματος, αφού η ζημία είναι μεγάλη ενώ πρέπει να εξοικονομηθούν και οι πόροι για την καταπολέμηση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Επισημάνθηκε χαρακτηριστικά το ακόλουθο, που δίδει ένα μέρος της διάστασης του προβλήματος: το μεγαλύτερο τμήμα του ζωικού κεφαλαίου της χώρας βρίσκεται στην ΠΚΜ ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης (δίδοντας μια ένδειξη για το τι συμβαίνει), το 70% του ζωικού κεφαλαίου όλης της Ελλάδας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και το 20% του ζωικού κεφαλαίου της Χαλκιδικής έχει θανατωθεί.