Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση προσφυγικό - μεταναστευτικό Τουρκία

Τα κύρια σημεία όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

synodoseutr20160318Σε συμφωνία που (υποτίθεται πως) θα ισχύσει από την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 «έκλεισε» η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας.

Το «υποτίθεται» δεν θα πρέπει να μπει σε εισαγωγικά με τίποτε, αφού είναι γνωστό το πόσο κρατάει τις συμφωνίες που κάνει η Τουρκία, οπότε καλό θα είναι να κρατάμε όλοι στην ΕΕ (και πρωτίστως η χώρα μας) μικρό καλάθι!

Οι «28» ενέκριναν το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Σύμφωνα με δήλωση Τούρκου αξιωματούχου (που δεν αναφέρεται ονομαστικά από τα διεθνή ΜΜΕ), οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή (20/3) και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου.

Όσο για το μπαγιόκο, οι Τούρκοι θα λάβουν 3 δις ευρώ για να διαχειριστούν το θέμα ενώ ήδη έσπευσαν να δηλώσουν πως «τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ από την ΕΕ (…) δεν θα δοθούν στην Τουρκία αυτά τα χρήματα, θα δοθούν για το καλό των Σύρων προσφύγων”.

Εν ολίγοις: βάσει της συμφωνίας,

α) γενικά: η Τουρκία θα πάρει πίσω όλους τους Σύρους που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα μετά την Κυριακή, 20 Μαρτίου. Σε αντάλλαγμα θα μετεγκαθίστανται σε χώρες της ΕΕ σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα μας έως ότου αρχίσει η μετεγκατάστασή τους στα άλλα κράτη-μέλη.

Αν ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφουν πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε θα πρέπει να σταματήσει, καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.

β) ειδικά για την Τουρκία θα υπάρξει:

– Επίσπευση της εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη διαχείριση των προσφύγων. Το ποσό θα αυξηθεί στα 6 δισ. ευρώ.

– Πρόωρη άρση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

– Πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Θα ανοίξει ένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία (κεφάλαιο 33 – προϋπολογισμός) πριν από τον Ιούνιο, όχι όμως ένα από τα πέντε που μπλοκάρει η Κύπρος.

γ) όσον αφορά την Ελλάδα θα υπάρξει:

– προσφορά ενισχυτικού προσωπικού προς την Ελλάδα -συνοριοφύλακες, ειδικούς στα περί του ασύλου και διερμηνείς- από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταγράφονται στην Ελλάδα και το κάθε αίτημα για παροχή ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τους κανονισμούς του ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ

– στα ελληνικά νησιά θα βρίσκονται και Τούρκοι ενώ αντίστοιχα προβλέπεται εγκατάσταση Ελλήνων στα τουρκικά παράλια.