Κατηγορίες
Οικονομία

Επιβάρυνση του χρέους της χώρας από τη στήριξη των τραπεζών αναφέρει η ΕΚΤ

euromavritrypaΜια… καταπληκτική παραδοχή έγινε σήμερα από την ΕΚΤ, και η παραδοχή αυτή έρχεται να ενισχύσει όσους λένε πως τελικά δεν είναι μόνο το πραγματικό χρέος (αυτό που είναι, τέλος πάντων «πραγματικό») που έχουν στο κεφάλι τους οι Έλληνες. Είναι και το χρέος των τραπεζών, που σώθηκαν – και θα σώνονται εσαεί, αν το πράγμα πάει έτσι – με το χρήμα του ελληνικού λαού.

Σε απλά ελληνικά: πως το δημόσιο χρέος γίνεται πιο μεγάλο, με την προσθήκη σε αυτό και άλλων πραγμάτων που έχουν να κάνουν με ιδιώτες (οι τράπεζες είναι ακόμη ιδιωτικά μαγαζιά), γιατί τα ρίσκα που πήραν τα τελευταία χρόνια αυτά τα ιδιωτικά μαγαζιά ήταν μεγάλα, αφού – κατά το κοινώς λεγόμενον – δάνειζαν αβέρτα όποιον μιλούσε ελληνικά. Αποτέλεσμα; Τεράστιες επισφάλειες και πολλά κόκκινα δάνεια που ένας Θεός ξέρει που θα οδηγήσουν.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο της, τα κρατικά μέτρα στήριξης των τραπεζών της ευρωζώνης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση επιβάρυναν περισσότερο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Η μελέτη αναφέρει πως το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 22,2% του ΑΕΠ (του 2014) την περίοδο 2008 – 2014. Η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών στο δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μεγάλη και ο προϋπολογισμός της Ελλάδας επηρεάστηκε πολύ (όπως και των υπολοίπων χωρών) από τα μέτρα στήριξης των τραπεζών. Η Ελλάδα είχε στο τέλος του 2014 το υψηλότερο ποσοστό εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες – ανερχόταν στο 28,5% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει η ΕΚΤ η κρατική στήριξη μπορεί να σημαίνει υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος μακροπρόθεσμα.