Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία Τσίπρας

Με τη ματιά στην 20η Φεβρουαρίου η οκταμερής για την Ελλάδα

8meris19032005Πίστωση χρόνου, γνωμοδότηση των… θεσμών και δυνατότητες μικρών ελιγμών – Τι είπε ο Πρωθυπουργός (video).

Όπως είχαμε αναφέρει ΕΔΩ, «…το ζήτημα είναι EAN ο Τσίπρας θα βγει ισχυρότερος από ότι είναι σήμερα (…) «ισχυρότερος» τη στιγμή αυτή σημαίνει να μην κάνει ουδεμία παραχώρηση. Όχι να πάρει κάτι, αυτό είναι ουτοπικό.»

Τελικά, στην πενταμερή, που στην πορεία έγινε οκταμερής, αυτό που για μια ακόμη φορά κέρδισε η Ελλάδα ήταν « λίγος χρόνος». Χρόνος απαραίτητος όμως, ώστε να προλάβει να αναπνεύσει και να λάβει τα απαιτούμενα από τις προηγούμενες συμφωνίες μέτρα αλλά και να παρουσιάσει τα δικά της – αυτό που ο Ολάντ διατύπωσε με σαφή τρόπο: «για κάθε μεταρρύθμιση που θα καταργεί η Ελλάδα τότε θα πρέπει να μας προτείνει κάποια καινούργια».

Δεν είχαμε την πολυτέλεια να προτείνουμε κάτι νέο, αυτό ήταν το μόνο σίγουρο.

Εξακολουθούμε να είμαστε μπλεγμένοι με Επιτροπείες και με καταλόγους μεταρρυθμίσεων ενώ η Δωροθέα (σταθερή στη γραμμή της που έχει χαντακώσει την Ευρώπη και έχει «ανεβάσει» τη Γερμανία) υπενθύμισε ότι για να έρθει χρήμα στην Ελλάδα απαιτείται η θετική γνώμη των… θεσμών – άλλως ειπείν, η θετική γνώμη της ιδίας.  Αλλιώς λεφτά γιόκ!

Αυτά έγιναν εν ολίγοις στην οκταμερή, υπό τη σκιά (πάντα) του τηλεφωνήματος Ομπάμα. Επεσήμαναν άπαντες τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, το ρόλο των «θεσμών» και παρέπεμψαν σε Παρασκευή (και Δευτέρα) για να μάθουμε περισσότερα.

Πάντως σε πάρα πολλούς έχει μείνει η αίσθηση ότι αν δεν υπήρχε παρέμβαση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα και πως η Παρασκευή δεν θα ήταν όπως π.χ. η προηγούμενη Παρασκευή…

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: