Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βαθαίνει το χάσμα στην ανατολική Ουκρανία μετά και τα χθεσινά δημοψηφίσματα

ukrania2014Ζορίζουν τα πράγματα στην Ουκρανία, αφού δυο ήταν τελικά οι περιοχές που δεν “υπάκουσαν” στον Πούτιν και χθες προχώρησαν σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτονόμησή τους από την Ουκρανία (όχι για ένωση με τη Ρωσία – τουλάχιστον όχι ακόμη!).
Το δημοψήφισμα έγινε – όπως έγινε, με τα όποια προβλήματα άλλα και με τις όποιες αμφιβολίες περί του αδιάβλητου – στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (ανατολική Ουκρανία).
Το θέμα τραβάει μακριά εξαιτίας 2-3 γεγονότων που μπορεί να αποβούν “μοιραία” και να σημάνουν γενική έκρηξη στην περιοχή:
α) οι δηλώσεις των Ρώσων, ότι σέβονται τη βούληση των κατοίκων των προαναφερόμενων περιοχών (κρατώντας φυσικά τις απαραίτητες αποστάσεις),
β) τη δηλωμένη βούληση αρχηγών των αυτονομιστών ότι στις περιοχές τους δεν πρόκειται να γίνουν προεδρικές εκλογές (η Ουκρανία οδεύει σε προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου),.

γ) σε εκρήξεις μηχανισμών που έγιναν τα χαράματα της Δευτέρας 12 Μαΐου στο Σλαβιανσκ,
δ) στη δήλωση ότι θα στηθούν από το πουθενά σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας κρατικές δομές που θα είναι ανεξάρτητες από τις ουκρανικές.

Δύσκολα τα πράγματα και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από τη Δύση (η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Κυβέρνησης του Κιέβου).