Κατηγορίες
Ευρωπ. Ένωση Οικονομία Χωρίς κατηγορία

Προβληματάκια στον τραπεζικό ευρωπαράδεισο (διαβάστε το, έχει ενδιαφέρον!!!)

εκτΟ Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup την περίοδο αυτή, δήλωσε χθες ότι μέσα στο 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλει 130 τράπεζες σε 18 χώρες της ευρωζώνης στα λεγόμενα “τεστ αντοχής”. Όποια τα καταφέρει θα μείνει, όποια αποτύχει θα κλείσει. “Απλά θα χρειαστεί να τις κλείσουμε…”, όπως είπε ο τύπος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Προσοχή: το θέμα πρέπει να λήξει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, γιατί από Νοέμβριο (και στο πλαίσιο της πλήρους ενοποίησης) η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών.

Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο μιας τράπεζας και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό. Και εδώ είναι που θέλουν να τελειώνουν γρήγορα οι γραφειοκράτες της Ευρώπης: φοβούνται ότι μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου θα τους προκύψει ένα “ευρωσκεπτικιστικό” σε μεγάλο βαθμό (ευρω)Κοινοβούλιο, που θα τους δημιουργήσει προβλήματα που δύσκολα θα ξεπεράσουν μέσα σε ένα εξάμηνο.