Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στο δρόμο προς το Ε. Δ. ο Παπακωνσταντίνου – παίζει ρόλο και για άλλους η απόφαση

vouliΜια ιστορία, οι εκδοχές της οποίας είναι ακόμη αδύνατον να κατανοηθούν, ανοίγει η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου (αποτελούμενου από πέντε ανώτατους δικαστές) για τον Παπακωνσταντίνου – υπουργό Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα αδικήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν παραγραφεί λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης το 2012. Δηλαδή εν ολίγοις, σε απλά ελληνικά, οι δικαστές αποφάσισαν πως στην ουσία, επειδή η βουλή της μιας ημέρας που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου του 2012 δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε, δεν είχε σύνοδο, είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος “εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία”, κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Αυτή η απόφαση ανοίγει, φυσιολογικά, το δρόμο και για άλλες, παρόμοιες υποθέσεις (αν υπάρχουν), και για άλλους πολιτικούς.