Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ένταση στο ανατολικό Αιγαίο χθες

aktlimΓια μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προκαλούν ένταση στο Αιγαίο (ίσως και στο πλαίσιο αυτού που λέγαμε όταν ξεκίνησε η κρίση στη γείτονα χώρα, με τον Ερντογάν να είναι στη γωνία και να εκλιπαρεί για τη στήριξη των στρατιωτικών – τους οποίους θα απαλλάξει από τις Βαριοπούλες και τα άλλα σκάνδαλα, προκειμένου να μείνει στην εξουσία).

Το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρξε ένταση με πρωταγωνιστές σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της τουρκικής ακτοφυλακής, πολύ κοντά στη βραχονησίδα Ζουράφα*, στο Θρακικό πέλαγος.

Αφορμή στάθηκαν τα τούρκικα αλιευτικά που ψάρευαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, υπό την προστασία-συνδρομή της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή αυτή (όπως και σε όλο το ανατολικό Αιγαίο). Άλλωστε οι γείτονες, με οποιαδήποτε αφορμή και αιτία αμφισβητούν συνεχώς την κυριαρχία της χώρας μας στο Αιγαίο.

* Η συγκεκριμένη βραχονησίδα έχει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της και στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφού από η ύπαρξή της επεκτείνει τον ελληνικό χώρο πολύ ανατολικότερα από όσο θα ήθελαν οι γείτονές μας. Πέραν όμως όλων σημαδιακό είναι και το όνομα που της έχουν δώσει οι ψαράδες εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες: “Λαδοξέρα”.