Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πέθανε σήμερα ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης


Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Νίκος Μαμαγκάκης έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο. Ο Νίκος Μαμαγκάκης έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν όπου βρισκόταν σε κώμα.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. 
Στις δημιουργίες του συμπελαμβάνονται όλα τα είδη μουσικής: μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπερες, ηλεκτρονική μουσική, έργα για ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών και άλλα.

Από τα γνωστότερα έργα του είναι: Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα, Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, Ταινία και σκηνική δράση, Παραστάσεις για φλάουτο, Φωνή και σκηνική δράση, Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές, Κασσάνδρα, Ερωτόκριτος, μουσική για τον Πλούτο του Αριστοφάνη, Τριττύς, Τετρακτύς, Εγκώμιο στο Ν. Σκαλκώτα και πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα Οδύσσεια βασισμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε μουσική και για τον ελληνικό κινηματογράφο, για ταινίες όπως: “Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά”, “Η νεράιδα και το παλικάρι”, “Η αρχόντισσα και ο αλήτης” (όλες του Ντίνου Δημόπουλου), “Λούφα και παραλλαγή”, “Άρπα-κόλλα”, “Βίος και Πολιτεία” (του Νίκου Περάκη), “Η λεωφόρος του μίσους” (του Νίκου Φώσκολου) και πολλά άλλα.