Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ροδακινοπαραγωγοί: λύθηκε το πρόβλημα είπε ο Τσαυτάρης

Λήγει το πρόβλημα με την καταβολή των οφειλόμενων από τις κονσερβοβιομηχανίες στους ροδακινοπαραγωγούς. Όπως είπε χθες στον Real FM ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης, εγκρίθηκε δάνειο προς τις βιομηχανίες και αυτές θα πληρώσουν τους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό ανέφερε τα ακόλουθα: “Θα σας εξηγήσω, αφού θα σας πω πρώτα ένα θέμα που αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς και θα το καταλάβετε γιατί έχουν δίκιο και σ΄ αυτό. Έχουν παραδώσει οι παραγωγοί στα εργοστάσια που κονσερβοποιούν τα ροδάκινα και τα στέλνουν με κονσέρβες στο εξωτερικό. Αυτές οι 2-3 μεγάλες βιομηχανίες που είναι στην περιοχή, πραγματικά πήραν τα ροδάκινα, τα κονσερβοποιούν. Τα εξάγουν κυρίως στις Ανατολικές Χώρες, κυρίως στη Ρωσία και πάμε και πολύ καλά.

Στο Υπουργείο κάναμε στοχευμένες δράσεις για να στηρίξουμε αυτή την εξωστρέφεια με τις κονσέρβες μας στη Ρωσία. Πήγαμε και πήραμε τη πρώτη θέση σ΄ αυτήν την αγορά. Πρέπει τώρα να πουλήσουν και να αρχίσουν να πληρώνουν τους γεωργούς. Να σας εξηγήσω τι γινόταν μέχρι τώρα. Η βιομηχανία έπαιρνε ένα δίμηνο-τρίμηνο δάνειο από την ΑΤΕ για να πληρώσει τους γεωργούς και όταν έπαιρνε τα λεφτά, ξεπλήρωνε τους αγρότες. Τώρα δεν η ΑΤΕ, αφού ενοποιήθηκε με την Πειραιώς. Μεταφέρθηκε αυτό το αίτημα στη νέα τράπεζα και μάλιστα σήμερα θα συνεδρίαζαν οι επιτροπές των δανείων. Η είδηση είναι ότι έληξε αυτή η συνεδρίαση και το δάνειο ενεκρίθη στις εταιρείες. Θεωρητικά, αύριο το πρωί, θα έχει λήξει και αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και τους είπα ότι είναι μερικά πράγματα που όση διάθεση και να υπάρχει, δεν λύνονται σ΄ ένα δευτερόλεπτο. Τους είπαμε «αφήστε μας χρόνο και κάντε λίγη υπομονή μια δυο μέρες». Γι αυτό και παραμένουν οι άνθρωποι στο δρόμο γιατί θέλουν να τσεκάρουν την αξιοπιστία μου.”