Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ψηφιακή τηλεόραση: ξεκίνησε η ενημέρωση για την οριστική μετάβαση σε αυτή

Άρχισαν τα ενημερωτικά μηνύματα τα κανάλια (η εικόνα είναι από σήμερα το πρωί), ώστε να γνωστοποιήσουν ότι επίκειται διακοπή της εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από το κέντρο ψηφιακής εκπομπής του Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2691/Β΄/4‐10‐2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η διακοπή θα επέλθει από ώρα 03:00 της 14ης Δεκεμβρίου 2012.
Από τη στιγμή εκείνη η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των νομών…
…Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και μικρό μέρος του νομού Χαλκιδικής θα λαμβάνει αποκλειστικά ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας) που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκ. τηλεθεατές.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές που δεν έχουν τηλεόραση με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη (τύπου MPEG 2/4 ή MPEG 4) είναι οι αεριτζήδες που θα θελήσουν να βγάλουν χρήμα από την πώληση ή/και την εγκατάσταση του αποκωδικοποιητή του ψηφιακού σήματος.
Η επιλογή του αποκωδικοποιητή είναι υπόθεση των καταναλωτών (αφού στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα για όλα τα βαλάντια και με διάφορες δυνατότητες) ενώ η τοποθέτησή του είναι σχετικά απλή για κάποιον με μικρές γνώσεις.
Συστήνουμε πάντως να απευθυνθείτε στους ειδικούς, τόσο για την αγορά όσο και για την τοποθέτηση (αν δείτε τα ζόρια).

Πάντως αξίζει να πούμε πως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα  ήταν πολύ καλύτερα και “ομαλότερα”, αφού οι φορείς που ανέλαβαν το θέμα (ιδιωτικοί και δημόσιοι) ενημέρωναν από κοντά και με εκδηλώσεις για μεγάλο διάστημα τον κόσμο απ’ τη στιγμή που αποφασίστηκε η μετάβαση ενώ σε κάποιες από αυτές τις χώρες επιδοτούνταν η αγορά των ψηφιακών δεκτών. Αλλά εδώ,που, ποιος, τι…;; 
Όλα στο πόδι, βιαστικά και χωρίς καμιά μέριμνα για τον πολίτη – καταναλωτή – τηλεθεατή, είτε σε επίπεδο ενημέρωσης είτε σε οικονομικό επίπεδο. “Αυτό είναι και σε όποιον αρέσει!”.