Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σε "βιολογικές" κομπίνες σε 5 νομούς αναφέρεται χθεσινή εφημερίδα

Για “βιολογικές” κομπίνες κάνει λόγο στο χθεσινό της φύλλο (στο τμήμα που ονομάζεται “realplanet“) η εφημερίδα Real News.
Η εφημερίδα αναφέρει πως βρέθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας σε πέντε νομούς της χώρας – Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά, Άρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα – το οποίο  εποφθαλμιούσε ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των 390.000.000 ευρώ που θα δοθούν (κατά 85% από την Ε.Ε. και κατά 15% από εθνικούς πόρους) για την επιδότηση των βιολογικών καλλιεργειών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέλη του κυκλώματος – που περιλαμβάνει γεωπόνους και αντιπροσώπους οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων – είχαν καταθέσει σε αρμόδιες υπηρεσίες περιφερειών πλαστές βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν ότι…

…εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πληρούσαν τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και ως εκ τούτου δικαιούνταν επιδότηση.

Το κύκλωμα ανακαλύφθηκε προ δυο εβδομάδων και όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Διαπίστευσης Φορέων Πιστοποίησης Hellas Cert, “τα άτομα αυτά είχαν δημιουργήσει γραφεία στους παραπάνω νομούς ως αντιπρόσωποι οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Δουλειά τους ήταν να ελέγχουν ότι τα χωράφια πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε τα προϊόντα τους να χαρακτηρίζονται βιολογικά…. ….κατέθεταν βεβαιώσεις που αφορούσαν την επιδότηση εκτάσεων, χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτα ακόμα και ο ιδιοκτήτης των χωραφιών“.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 500 – 700 αγρότες εμφανίζουν χαλκευμένα στοιχεία με σκοπό να εισπράξουν τις σχετικές επιδοτήσεις.