Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕΛΙΟΥ.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τη ΜΕΑ-ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί στη θέση “12”, ακριβώς επάνω από τον Αλιάκμονα ποταμό.
Αυτό για το οποίο όμως δεν έχει γίνει πολύς λόγος είναι για το αιολικό πάρκο, ψηλά – ψηλά στο Σέλι. Γιατί τη στιγμή αυτή συντελείται ένα ακόμη έγκλημα εκεί ψηλά στο βουνό.
Και δε μιλάω για κάποιο “σκάνδαλο”. Ολίγον με ενδιαφέρει (αν υπάρχει). Εγώ μιλάω για το οικονομικό και οικολογικό έγκλημα το οποίο θα ενσκήψει μετά την ολοκλήρωση του έργου, αφού η τιμή της κιλοβατώρας από αιολικά πάρκα είναι κατά πολύ υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη.
Από την άλλη, είναι μεν καλή και καθαρή ως μορφή ενέργειας η αιολική, όμως δεν είναι σταθερή πηγή (ε δεν έχουν κάνει καμιά σύμβαση με τη φύση ώστε να φυσάει καθημερινά με την ίδια ένταση!!). Από οικονομικής άποψης, ακόμη και ο καταστροφικός λιγνίτης (που έθαψε το παρόν και το μέλλον της περιοχής της Κοζάνης) είναι φθηνότερος.
Από οικολογικής άποψης, δεν το συζητάμε! Το τοπίο θα αλλάξει ριζικά, όσο και αν μας λένε πως το πάρκο θα βρίσκεται 1500 μέτρα μακριά από οικισμούς.

Λοιπόν, θα ακούσουμε καμιά επιπλέον κουβέντα για το αιολικό πάρκο του Σελίου και για το κόστος που πραγματικά θα έχει η κιλοβατώρα που θα “βγαίνει” από εκεί;
Και κάτι τελευταίο: αν το ποσό που θα κοστίσει το πάρκο επενδύονταν σε άλλες δραστηριότητες, πόσες θέσεις εργασίας (άμεσες αλλά και σχετιζόμενες) θα δημιουργούνταν στην Ημαθία; Γιατί συνήθως, οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα επιδοτούνται εν μέρει και από το κράτος…

(τα παραμύθια περί θέσεων εργασίας μην τα τρώτε! για δείτε αριθμούς: 207 ανεμογεννήτριες, 514 MW παραγωγή ενέργειας όταν λειτουργήσει πλήρως, 3% αντισταθμιστικό όφελος για τους γύρω δήμους, 100.000 ενοίκιο το χρόνο για το χώρο και 300 εκατομμύρια (!) επένδυση. Θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση; δεκαπέντε!)