Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι

Γνωρίζατε ότι…

… “βικογιατροί” ή “κομπογιαννίτες” ονομάζονταν στο παρελθόν οι πρακτικοί θεραπευτές που επί αρκετούς αιώνες γύριζαν σχεδόν σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο (τουλάχιστον μέχρι και το τέλος της τουρκοκρατίας);;;

Το όνομά τους, σύμφωνα με όσα έχουν φτάσει στις μέρες μας, το οφείλουν στην περιοχή από την οποία κατάγονταν: την περιοχή του Βίκου, του Ζαγορίου και γενικότερα την περιοχή των Ιωαννίνων.

Το “βικογιατροί” δηλώνει την περιοχή του Βίκου.
Το “κομπογιαννίτες” (που έχει ξεκάθαρα αρνητική έννοια, ειδικά τα τελευταία 100-150 χρόνια) πρέπει να προέρχεται από το “κομπώνω” = “εξαπατώ” ή από τον “κόμπο” (στην ουσία το σακκούλι που έβαζαν τα βότανά τους) και το “Ιωαννίτης” = από την περιοχή των Ιωαννίνων (για αυτό και το διπλό “ν” στη λέξη κομπογιαννίτης).
Μέχρι ένα σημείο όμως οι δυο ονομασίες αδικούν τους ανθρώπους αυτούς, που πολλές φορές (για τα δεδομένα της εποχής τους) προσέφεραν στον κόσμο ότι καλύτερο μπορούσε να παρουσιαστεί στον φαρμακευτικό τομέα.

Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιώντας βότανα ή φαρμακευτικά φυτά, πολλά από τα οποία φύονταν αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή του Βίκου, παρασκεύαζαν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που στη συνέχεια τα πουλούσαν στις περιοχές όπου επισκέπτονταν. Οι περισσότερες από τις γνώσεις που είχαν για τα βότανα χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Σε κάποιες μελέτες και αναφορές σχετικά με τους βικογιατρούς αναφέρεται πως είχαν ανακαλύψει τη δράση της μούχλας πολλά χρόνια πριν από τον Φλέμινγκ (πενικιλίνη)…