Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι

Γνωρίζατε ότι…

… το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο έχει ύψος 828 μέτρα και λίγο έλειψε να μην ολοκληρωθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά το τελευταίο στάδιο της κατασκευής του;;

Το πιο ψηλό κτίριο του κόσμου είναι το Burj Khalifa, που βρίσκεται στο Ντουμπάι. Έχει ύψος 828 μέτρα και όποτε υπάρχει διαύγεια στη ατμόσφαιρα ο παρατηρητής μπορεί να το διακρίνει ακόμη κι από απόσταση 100 χιλιομέτρων. Ολοκληρώθηκε το 2010 και έχει 164 ορόφους. Στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του υπήρξαν οικονομικά προβλήματα (σοβούσε βλέπετε και η κρίση που είχε ξεσπάσει περίπου 1,5 χρόνο νωρίτερα, το 2008), όμως τελικά το θέμα λύθηκε χάρη στην… ενίσχυση από τον Εμίρη.

ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο βρίσκεται στην Ιαπωνία και είναι το Tokyo Skytree. Έχει ύψος 634 μέτρα και θεωρείται από πολλούς ότι δεν θα πρέπει να είναι στον κατάλογο με τα υψηλότερα κτίρια, αφού στην ουσία είναι μια κατασκευή που λειτουργεί για τους σκοπούς της ραδιοτηλεόρασης (κεραίες μετάδοσης). Τρίτο είναι το Shanghai Tower, στην Κίνα, με ύψος 632 μέτρα.

Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση: μεταξύ των 10 πιο ψηλών κτιρίων του κόσμου δεν υπάρχει ούτε ένα που να είναι στην Ευρώπη. Το… μόλις 462 μέτρων Lakhta Center είναι πολύ μακριά από την πρώτη δεκάδα. Βρίσκεται στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2018. Στην Ελλάδα το πιο ψηλό κτίριο είναι ο Πύργος Αθηνών, με 103 μέτρα ύψος, που κατασκευάστηκε το 1968.