Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η δύσκολη κατάσταση στον Περσικό (και η “σφήνα” Πούτιν)

Δύσκολη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο.

Drones άγνωστης ταυτότητας (άγνωστης προέλευσης στην ουσία, παρόλο που λέγονται κάποια πράγματα για την προέλευσή τους – υπάρχει και ανάληψη ευθύνης – αλλά κανείς δεν πιστεύει κανέναν) χτύπησαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία σε δυο σημεία. Ένα από τα σημεία ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο.

Αποτέλεσμα;;; Αναταραχή στις αγορές, οι τιμές να έχουν ανέβει στα ύψη αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει ανέβει στα ύψη το πολιτικοστρατιωτικό θερμόμετρο στην περιοχή.

Το όλο θέμα επιβαρύνεται και από τη σύλληψη από τους Ιρανούς “Φρουρούς της Επανάστασης” ενός πλοίου στον Κόλπο, ως ύποπτο για τη μεταφορά 250.000 λίτρων πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το… “ωραίο” στην όλη υπόθεση (που είναι εξαιρετικά σοβαρή και περίπλοκη) είναι άλλο: ο Πούτιν βρήκε ευκαιρία και για μπίζνες!  Πρότεινε στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της. Εν ολίγοις είπε στους Σαουδάραβες ότι τα αμερικάνικα αντιαεροπορικά συστήματα δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα dornes που χτύπησαν τις εγκαταστάσεις τους. Και έφερε ως παράδειγμα “συνετών” χωρών το Ιράν και την Τουρκία, που προτίμησαν τα ρώσικα προϊόντα (έχουν S-300 και S-400, αντίστοιχα)…