Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γράφουν ξανά το Σύνταγμα τους οι Ισλανδοί

Θα τεθεί προς ψήφιση-επικύρωση την 1η Οκτωβρίου
Ψαράδες“, “ρέγγες“, “κρυόκωλους“, όπως να ΄ναι τους λέει όλη η Ευρώπη.
Φυσικά εμείς το λέμε καλύτερα: “όταν οι Ευρωπαίοι ζούσαν στα δέντρα, εμείς τα καίγαμε και χτίζαμε αυθαίρετα“. Αλλά αυτό είναι άλλο ανέκδοτο!
Αυτοί πάντως έκαναν και κάνουν ότι ΔΕΝ κάνει η Ευρώπη που τώρα πληρώνει τα σπασμένα στα Χρηματιστήρια!!
Αφού σιχτίρησαν τις αγγλικές και τις ολλανδικές τράπεζες (που πήγαν να τους τα πάρουν από την τσέπη εν ψυχρώ), οι Ισλανδοί πολίτες κάνουν ένα βήμα μπροστά: γράφουν το νέο τους Σύνταγμα.
Με το νου τους όμως σε αυτά που έπαθαν πριν από 2 χρόνια, όταν κάποιοι έστηναν παιχνίδια στις πλάτες τους.
Και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Όπως γράφουν όσοι παρακολουθούν το θέμα, “…τα 9 κεφάλαια και 114 άρθρα που απαρτίζουν το νέο Σύνταγμα διέπονται από μια έντονη διάθεση για μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή, διαφάνεια και ανάληψη ευθύνης από τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες“.
Βασικό του στοιχείο η άμεση Δημοκρατία. Απόδειξη αυτού το γεγονός ότι στις προτάσεις για το νέο Σύνταγμα (το οποίο, αφού το επεξεργασούν νομικά, θα τεθεί προς ψήφιση για να εγκριθεί την 1η Οκτωβρίου) συμπεριλαμβάνονται και κάποιες που διασφαλίζουν το δικαίωμα του κοινού να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις και να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο νομοθετικό έργο. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόβλεψη να γίνεται δημοψήφισμα για οποιοδήποτε νομοσχέδιο αρκεί να το επιθυμεί το 10% του εκλογικού σώματος, ενώ το 2% των εκλογέων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή.