Κατηγορίες
περιβάλλον

Όταν τα ζώα σκοτώνονται και σκοτώνουν, τα “ζώα” αλλάζουν για να επιβιώσουν…

Όχι, δεν μπήκαν ανάποδα στον τίτλο οι λέξεις ζώα και “ζώα” (δηλαδή χωρίς ή με τα εισαγωγικά). Επίτηδες μπήκαν έτσι, για να γίνει σαφές ποιος είναι τελικά το ζώο και ποιο το “ζώο” στον πλανήτη!

Στο δια ταύτα:
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ελέφαντες (εν προκειμένω, τα “ζώα”) που ζουν στη Μοζαμβίκη και σε κάποιες περιοχές της Κένυα ή της Ζάμπια άλλαξαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ το γονίδιο τους ώστε να προστατευτεί το είδος από τους λαθροθήρες και τα μέλη αντιμαχόμενων παρατάξεων εμφύλιου πολέμου (αυτά ναι, ααααυτά είναι τα ζώα!).

Μπορεί να φαίνεται παράξενο λόγω του μικρού χρόνου προσαρμογής, όμως μέσα σε τρεις δεκαετίες στις χώρες αυτές – καθώς και σε άλλες που ζουν ελέφαντες – παρατηρήθηκε το φαινόμενο να γεννιούνται όλο και περισσότεροι χωρίς χαυλιόδοντες ή με πολύ μικρούς χαυλιόδοντες. Η Φύση πάλι έκανε το θαύμα της και πλέον στις προαναφερόμενες περιοχές οι επιστήμονες βλέπουν πρώτοι από όλους μας την προσαρμογή, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση.

Λαθροκυνηγοί και αντιμαχόμενες παρατάξεις σε εμφυλίους πολέμους (σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και η Κένυα) είχαν βρει τρόπο να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους, σκοτώνοντας χιλιάδες ελέφαντες και πουλώντας τους χαυλιόδοντές τους. Όμως η Φύση τους επιφύλαξε μια έκπληξη: ο γενετικός κώδικας των ελεφάντων έχει αρχίσει και τροποποιείται και πλέον ολοένα και περισσότερα από αυτά τα συμπαθή και τεράστια τετράποδα γεννιούνται χωρίς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους.


Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ελέφαντες με χαυλιόδοντες εξοντώθηκαν ενώ “τη γλύτωσαν” όσοι δεν είχαν. Έτσι στα επόμενα χρόνια αναμένεται να βλέπουμε στις περιοχές αυτές ελέφαντες χωρίς ή με πολύ μικρούς χαυλιόδοντες.