Κατηγορίες
διάφορα

Του… αυγού γίνεται στη δυτική Ευρώπη!

Δεν υπολογίζονται σε λίγες χιλιάδες αλλά σε εκατομμύρια πλέον τα αυγά που έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μετά από την ανακάλυψη χρήσης του παρασιτοκτόνου fipronil – ενός επιβλαβούς για τον άνθρωπο σκευάσματος (αν το καταναλώσει).

Η χρήση παρασιτοκτόνων όπως το fipronil είναι απαγορευμένη στην ΕΕ όταν ψεκάζονται με αυτό ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (εν προκειμένω, τα κοτόπουλα). Το σκεύασμα αυτό είναι γνωστό, αφού χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση ψειρών και ψύλλων σε σκύλους και γάτες. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως έχει “μέτρια τοξικότητα” για τους ανθρώπους αν καταναλωθεί σε ποσότητες και δύναται να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία νεφρών, συκωτιού και θυρεοειδούς.

Στην Ευρώπη πάντως τις ημέρες αυτές και από την ώρα που βγήκε στη φόρα η ιστορία ο ένας κατηγορεί τον άλλο (ότι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι χώρες – πελάτες από την ώρα που αποκαλύφθηκε η χρήση του παρασιτοκτόνου κλπ κλπ) ενώ έχουν αποσυρθεί αυγά παραγωγών της Ολλανδίας από τουλάχιστον 6 ακόμη χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Ελβετία Μεγ. Βρετανία και Γαλλία). Επίσης πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και σε δεύτερο επίπεδο, αφού αυγά έχουν χρησιμοποιηθεί από μεταποιητικές μονάδες. Η ιστορία λέει πως ορισμένοι ήταν γνώστες της χρήσης του σκευάσματος από το Νοέμβριο του 2016 ενώ κάποιοι άλλοι το έμαθαν πολύ αργότερα (πάντως αρκετά νωρίτερα από τις αρχές Αυγούστου του 2017, όταν το θέμα πήρε ευρεία διάσταση).