Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Ομπάμα στις 15/11. Κάθε άλλο παρά “χαλαρή” η επίσκεψή του

obamaΣύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου (δείτε ΕΔΩ το κείμενο της ανακοίνωσης), ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον πρωθυπουργό της χώρας μας στις 15 Νοεμβρίου.

Κάποιοι (που αποδεδειγμένα δεν έχουν ιδέα τόσο από τη διεθνή πολιτική σκηνή όσο και από διπλωματικές πρακτικές) επιμένουν και λένε πως η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν έχει σημασία, αφού θα είναι – λέει – στη δύση της θητείας του Ομπάμα. Άρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, είτε έρθει είτε δεν έρθει είναι ένα και το αυτό. Δεν θα παίξει ρόλο. Τεράστιο λάθος!

Ναι, ο Ομπάμα θα έρθει στην Ελλάδα ακριβώς μια εβδομάδα μετά από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του, στις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχός του στην Προεδρία της υπερδύναμης.

Ναι, ο Ομπάμα θα έρθει στην έναρξη της περιόδου που (κατά παράδοση) στις ΗΠΑ «συγκατοικούν» οι του νυν με αυτούς του… επόμενου.

Αυτά όμως δεν σημαίνουν τίποτε απολύτως! Οι ΗΠΑ δεν είναι σκορποχώρι και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Η εξωτερική τους πολιτική χαράσσεται με ορίζοντα χρόνων, δεκαετιών. Άντε να κάνουν καμιά προσαρμογή, όταν «πρέπει» ή όταν κρίνουν κατάλληλο για τα συμφέροντά τους.

Δεν θα συζητήσει λοιπόν ο Ομπάμα κάτι που αποφασίστηκε από την αμερικάνικη γραφειοκρατία και τους παράγοντες που καθορίζουν την πολιτική της χώρας του την προηγούμενη ημέρα. Έρχεται με ατζέντα, την οποία σίγουρα θα ακολουθήσει και ο διάδοχός του, με ατζέντα που καθορίστηκε και από τον προκάτοχό του.

Οπότε:

  • με τους «δανειστές» και «σωτήρες» να πιέζουν και να ζητάνε διάφορα,
  • με τους Τούρκους να έχουν ξεσαλώσει και να συζητάνε όπου βρουν και όπου σταθούν για τα… «σύνορα της καρδιάς τους» (από Μοσούλη μέχρι Σαλονίκη),
  • με το κυπριακό να είναι σε φάση που όλοι πιέζουν να βρεθεί λύση (που φυσικά θα ευνοεί την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους – αγνοώντας επιδεικτικά την εισβολή και επί 43 χρόνια τώρα κατοχή),

η επίσκεψη του Ομπάμα κάθε άλλο παρά επίσκεψη ενός πλανητάρχη που οδεύει προς την έξοδο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται !! Το αντίθετο!!!

Άλλωστε, ο Ομπάμα δεν θα φύγει από την προεδρία σε μια βδομάδα από τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ελλάδα. Θα εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ για περίπου 2 μήνες ακόμη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με τους δικούς μας θα συζητήσει για την προσφυγική κρίση και την οικονομία. Όπως λέει η ανακοίνωση, για τη «βιωσιμότητα» της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Μετά την Αθήνα ο Ομπάμα πάει Γερμανία…