Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πώλ Κρούγκμαν: "Η συνεχίζεις να κάνεις ό,τι συνιστούν οι Γερμανοί ή εγκαταλείπεις το ευρώ"

Ο οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (και νομπελίστας) Πωλ Κρούγκμαν μιλώντας στην εκπομπή Hard Talk του BBC χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια ως ανεύθυνη, επισημαίνοντας όμως ότι το βασικό πρόβλημα στην παρούσα κρίση είναι η απουσία της νομισματικής της κυριαρχίας.
“Η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει ευρώ” ανέφερε και κατέστησε σαφές ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί στο σκληρό ευρώ, στις υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες του κοινού νομίσματος. 
Συγκεκριμένα, αιτιολόγησε την άποψή του αυτή με το μόνο πραγματικό δίλλημα που σήμερα έχουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί που είναι στην εξουσία και οι χώρες τους συμμετέχουν στο ευρώ: “Αν είσαι σήμερα πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχεις λίγες επιλογές. Για την ακρίβεια έχεις δύο επιλογές.
Η μία είναι να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι συνιστούν οι Γερμανοί και η δεύτερη είναι να εγκαταλείψεις το ευρώ”. 
Ο Κρούγκμαν δέχθηκε μια σειρά από ερωτήσεις με πιο ενδιαφέρουσα την ακόλουθη: “Πότε πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί;” (σημ. έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη)
Και απάντησε, δίνοντας 2 εναλλακτικές: “Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις επόμενες εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές καίτοι δεν φαίνεται πιθανό ή εάν η ΕΚΤ πει κάποια στιγμή ότι δεν συνεχίζει να δανείζει ευρώ τις ελληνικές τράπεζες”.