Κατηγορίες
Οικονομία

Οικονομία: καμιά αλλαγή προς το καλύτερο ενώ τα δύσκολα είναι μπροστά

trypaeuroΘα… αργήσει να έρθει όπως φαίνεται – εξαιτίας των αποδεδειγμένα λανθασμένων συνταγών που ακολουθούνται από την πρώτη κιόλας στιγμή – αυτή η αναθεματισμένη η ανάκαμψη της Οικονομίας. Αυτή που όλοι μας λένε πως θα έρθει το 2ο εξάμηνο του (εδώ βάζετε όποια χρονιά θέλετε!). Και δυστυχώς όπως επίσης φαίνεται, δεν πρόκειται να τη δούμε να έρχεται σύντομα.

Στοιχεία για την έως τώρα κατάσταση θα δοθούν επίσημα την Παρασκευή 12/8, όμως μια ματιά σε δελτία τραπεζών που έχουν ήδη εκδοθεί και βασίζονται στα στοιχεία που αυτές έχουν, δείχνουν την κατάσταση: συρρίκνωση του ΑΕΠ, μείωση των εξαγωγών, ανεργία στα ίδια (υψηλά) επίπεδα, προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας που είναι σε ελαφρά πτωτική πορεία (αυτό οι μορφωμένοι το λένε «δείκτη οικονομικού κλίματος»). Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η επί 4 συνεχή τετράμηνα συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, ριζικά, με την προϋπόθεση οι Επιτροπείες και οι κάθε είδους ντόπιοι ή/και εισαγόμενοι σωτήρες να τα μαζεύουν και να εξαφανιστούν από προσώπου ελληνικής γης, τότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσουμε να ακούμε – και να ζούμε – τον όρο «μόνιμο καθεστώς ύφεσης» ή τον όρο «στασιμότητα».

Αν επιλεγεί η χώρα να εξακολουθήσει να εφαρμόζει τις ομολογημένα από τους ίδιους τους εμπνευστές τους αποτυχημένες συνταγές του περελθόντος και του παρόντος (αν δηλαδή εξακολουθήσει να ξεπουλά, να φορολογεί ασύστολα και να συμπεριφέρεται όπως κάνει σήμερα – δηλαδή να περιμένει τη δόση της για να κρατηθεί), τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κάθε είδους… ανακάμψεις και θα πρέπει να κοιτάμε πως θα αποφύγουμε να φτάσουμε σε μια εξαιρετικά δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση, όπως η μόνιμη ύφεση ή η στασιμότητα.