Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τρεις βασικές λεπτομέρειες των αυριανών εκλογών


Επειδή ακούσαμε διάφορα …τρελά για την διαδικασία των εκλογών αύριο, να θυμίσουμε ότι:

1) Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου δεν ισχύουν!. Αν βρεθεί στην κάλπη ψηφοδέλτιο των εκλογών της 6ης Μαϊου, τότε αυτό θα προσμετρηθεί στα άκυρα. 
2) Επειδή η διαδικασία γίνεται με λίστα (λόγω του ότι η αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έγινε σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών από την 17η Ιουνίου), δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Αν βρεθεί σε ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης, τότε το ψηφοδέλτιο είναι εγκυρότατο και στην καταμέτρηση υπολογίζεται  υπέρ του κόμματος και όχι ως άκυρο.
3) Το “προκόπειο” μπόνους των 50 εδρών ισχύει και για αυτές τις εκλογές. Αν το πρώτο κόμμα πάρει 1.000.001 ψήφους και το δεύτερο μια ψήφο λιγότερη, τότε οι 50 έδρες πάνε χάρισμα στον πρώτο. (για τέτοια αναλογικότητα μιλάμε). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει ως κόμμα και όχι ως συνεργασία κομμάτων ή κάτι παρόμοιο. Ούτε είναι τυχαία η αναστολή λειτουργίας της “Δημοκρατικής Συμμαχίας” της Ντόρας, αφού αλλιώς θα υπήρχε κώλυμα και η σύμπραξη ΝΔ-ΔΗΣΥ θα θεωρούνταν συμμαχία κομμάτων.

Τέλος να θυμίσουμε ότι περίπου 1.170.000 από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν ΔΕΝ εκπροσωπήθηκαν ποτέ στο Κοινοβούλιο. Ας μην υπολογίσουμε και αυτούς που τα κόμματά τους μπήκαν μεν στη Βουλή αλλά αυτοί δεν είδαν βουλευτή ούτε με τα κιάλια – το παράδειγμα της Ημαθίας (ΝΔ, που ήταν πρώτο κόμμα πανελλαδικά) είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα διδάσκεται στα Πανεπιστήμια!!!