Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εκλογές και μεγάλες αλλαγές: 2016, όπως 1988-1989 (;;;)

urneelnatΓια πολλοστή φορά βλέπουμε τους πολιτικούς μας να ασχολούνται με το δέντρο (εκλογικός νόμος, κανάλια και άδειες, εκλογή προέδρου από το εκλογικό σώμα) και να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία στο δάσος (ρευστότητα και δραματικές αλλαγές της γεωπολιτικής κατάστασης που γίνονται στη γειτονιά μας).

Αυτή η ιστορία θυμίζει ολίγον τέλη της δεκαετίας του 1980 στους παλαιότερους – και τότε γίνονταν συγκλονιστικές αλλαγές (πτώση της ΕΣΣΔ και του ανατολικού μπλοκ) και εδώ ασχολούμασταν με εκλογικά (με εκείνο το νόμο που οδήγησε σε 3 αναμετρήσεις) και με τα κανάλια (τότε άνοιγαν τα ιδιωτικά).

Είναι ίσως πια καιρός ο εκλογικός νόμος (στα γενικά του χαρακτηριστικά, εννοείται) να αποτυπωθεί απευθείας μέσα στο Σύνταγμα.

Γίνεται;; θα ρωτήσουν πολλοί. Γίνεται, τουλάχιστον για τον προσδιορισμό των βασικών γραμμών ενός εκλογικού συστήματος, γίνεται! Απαιτείται όμως βούληση, πολιτική βούληση που δεν υπάρχει, σκληρή δουλειά και διάθεση για συννενόηση μεταξύ όλων των κομμάτων αλλά και όσων εμπλέκονται σε μια τέτοια δύσκολη διαδικασία.

Όμως κάποια στιγμή πρέπει να κλείνει το θέμα. Μια και καλή και σχεδόν οριστικά.

Να μην αφήνονται περιθώρια για πολιτικά ή πολιτικάντικα παιχνίδια. Να καθορίζεται ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το σύστημα με το οποίο θα γίνονται οι εκλογές. Και στην συνέχεια να καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες με σχετικό νόμο (που επίσης να αλλάζει με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι με μια οποιαδήποτε πλειοψηφία).

Να αφήνονται περιθώρια μόνο για μικρές διορθωτικές κινήσεις που θα σχετίζονται αποκλειστικά με θέματα που δεν μένουν σταθερά, όπως π.χ. οι εκλογικές περιφέρειες, στη λογική του ότι ο πληθυσμός είναι ένας παράγοντας που μεταβάλλεται και οι περιφέρειες θα έπρεπε να μεταβάλλονται και αυτές αντίστοιχα (όμως ακόμη και αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να γίνονται με φειδώ.). Ο σχετικός αυτός νόμος να καθορίζει όλα τα υπόλοιπα, πλην του εκλογικού συστήματος, π.χ. να καθορίζει το λεγόμενο “μαθηματικό μέρος” μιας εκλογικής αναμέντρησης χωρίς να μπορεί να αγγίξει τον βασικό κορμό (παράδειγμα να καθορίζει λεπτομέρεις για τις αδιάθετες έδρες ή τις κατανομές κλπ κλπ).

Ίσως – μετά από τη σκληρή δουλειά και μεγάλη μελέτη που απαιτείται –  θα πρέπει να γίνει ριζική αλλαγή στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 54 του Συντάγματος, εκεί όπου αναφέρεται πως το εκλογικό σύστημα ορίζεται με νόμο. Ίσως ήρθε ο καιρός οι 3-4 βασικές γραμμές του εκλογικού συστήματος να διατυπώνονται στον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, να είναι ξεκάθαρο και για να αλλάξουν να απαιτείται ευρεία πλειοψηφία (όπως σε άλλα άρθρα του Συντάγματος).

Καθαροί κανόνες, χωρίς εκπλήξεις, που θα εγγυώνται τη σταθερότητα και τη συνέχεια.