Κατηγορίες
διαδίκτυο

Μηνυτήρια αναφορά κατά blog κατατέθηκε από μέλη του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» Δ. Βέροιας

pliktrologio mavroΜηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας κατά blog της Ημαθίας κατέθεσαν μέλη του «Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Φορέων και Πολιτών» του Δήμου Βέροιας, για ψευδές και ξενοφοβικό δημοσίευμα.

Αφορμή για το γεγονός στάθηκε ανάρτηση που αναφέρονταν στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βέροιας (Αγ. Βαρβάρα) και σε υποτιθέμενο «θάψιμο» μικρού ναΐσκου από πρόσφυγες, ώστε να μην… θίγεται το θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Άποψη μας: αυτή η ιστορία με τις “ό,τι να ‘ναι αναρτήσεις” έχει παρατραβήξει και πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Μπορεί το internet να είναι πραγματικά χαώδες, όμως κάποια πράγματα πρέπει και είναι δυνατόν να μπουν σε σειρά.

Για 5 κλικ παραπάνω ο κάθε απίθανος και ανεύθυνος γράφει ότι του κατέβει, χωρίς να υπολογίσει ….

αν θίγει κάποιον προσωπικά, αν αυτά που γράφει θα δημιουργήσουν προβλήματα σε οικογένειες, αν θα υπάροχυν επιπτώσεις στην ίδια την τοπική κοινωνία (και όχι μόνο τοπική), αν θα υπάρξουν συνέπειες οικονομικής φύσης κλπ κλπ. Υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι και προβλήματα, που δημιουργούνται από τη βλακεία κάποιων, που αρπάζουν το πληκτρολόγιο και γράφουν ότι τους έρθει στο κεφάλι.

Χωρίς ίχνος υπευθυνότητας, αλλά και με πολλά ερωτηματικά πολλές φορές για τις σκοπιμότητες που υπάρχουν και που πιθανόν να εξυπηρετούν, γράφουν ό,τι να ‘ναι.

Το μόνο «καλό» είναι πως τέτοιου είδους είδους ιστορίες – που γράφονται και αναρτώνται είτε στα σοβαρά είτε για πλάκα –   φανερώνεται στους επισκέπτες αυτών των ιστοτόπων το πόσο “σοβαροί” και “αξιόπιστοι” είναι οι ιστότοποι, οι διαχειριστές τους και οι συντάκτες τους και το πόσο “στα σοβαρά” θα πρέπει να λαμβάνουν οι επισκέπτες τους όλα όσα διαβάζουν εκεί μέσα.

Διαβάστε σχετικά με το θέμα της μηνυτήριας αναφοράς ΕΔΩ (στο inveria.gr) και ΕΔΩ (στον Πληροφοριοδότη).

Επίσης, για “να μην καταπίνουμε αμάσητο ότι κυκλοφορεί” στο διαδίκτυο (όπως γράφουν οι ίδιοι), ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ. Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα ιστότοπο, για το ellinikahoaxes.gr, που είναι το αποτέλεσμα της ένωσης 5 blogs που ασχολούνται με την κατάρριψη μύθων, ψευδών ειδήσεων, πλαστών βίντεο – φωτογραφιών και hoaxes.

Το “ραντάρ” τους μπορεί να μην πιάνει τα πάντα (είπαμε, το internet είναι χαώδες), όμως έχουν ενδιαφέρον αυτά που πολλές φορές επισημαίνουν.