Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «τελευταία έξοδος, Νίκαια» – το ραντεβού με την Ιστορία

APERGIA 20160204 - 03Ας το πάμε λίγο… ανάποδα, από το συμπέρασμα (που θεωρητικά μπαίνει στο τέλος!): οι εξελίξεις στο αγροτικό – και συγκεκριμένα στο θέμα των μπλόκων και στη συνεργασία μεταξύ αυτών – θα είναι καταλυτικές και θα επηρεάσουν τη συνέχιση όχι μόνο των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και των κινητοποιήσεων και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Το ότι οι δραστηριοποιούμενοι σε άλλους κλάδους της οικονομίας «βασίζονται» στην αγροτική κινητοποίηση, στον ίδιο ακριβώς βαθμό που οι τοπικές οικονομίες της ελληνικής περιφέρειας βασίζονται στον πρωτογενή τομέα, είναι κοινό μυστικό.


Το ίδιο «μυστικό» είναι το ότι τις τελευταίες ημέρες διαφάνηκε μια ρήξη στο μέτωπο των μπλόκων, η οποία δεν ήρθε από μόνη της ούτε είναι αποκύημα της φαντασίας ορισμένων.

Η αποδοχή (ή ακόμη και η επιδίωξη) μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό, οι ακραίες αντιδράσεις σε πολλές πόλεις στην ελληνική περιφέρεια, η διαφοροποίηση όσον αφορά τη βάση από την οποία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις (μηδενική, με απόσυρση ή όχι των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί), η μανία κάποιων να το παίξουν νέοι… Μαρίνοι Αντύπες ή κάποιων άλλων παλαιότερων να μην χάσουν την πρωτοκαθεδρία και τα μικρόφωνα από μπροστά τους, ήταν μερικά από τα γεγονότα που «ταλαιπώρησαν» και έριξαν νερό στο μύλο των «καλοθελητών».

Φάνηκε λοιπόν πως υπάρχουν 5-6 ομάδες μπλόκων. Πρωτοβουλία Αγροτών, Πανελλαδικό Συντονιστικό, Νίκαια, Τέμπη, Προμαχώνας, ανένταχτοι. Άλλωστε οι συναντήσεις της Σίνδου ή των Τεμπών δεν ήταν και τόσο πετυχημένες και ενωτικές όσο θέλουν να τις εμφανίζουν ορισμένοι.

Τα ηγετικά στελέχη των αγροτών – όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν δημοσίως, είτε είναι παλιά είτε αναδείχθηκαν τώρα, σε όποια ομάδα μπλόκων κι αν ανήκουν – είναι σίγουρο πως είναι ανήσυχα, μπερδεμένα και θορυβημένα από τρεις παράγοντες, που δεν περίμεναν όταν ξεκινούσαν την τελευταία φάση των κινητοποιήσεων τους:

1) από την άνευ προηγουμένου μαζική συμμετοχή των συναδέλφων τους,
2) από την έως τώρα στάση της Κυβέρνησης (η τακτική του ώριμου φρούτου είναι ίσως κάτι που το περίμεναν αλλά όχι σε αυτόν το βαθμό),
3) από την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των κινητοποιήσεών τους από όσους δραστηριοποιούνται στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου έγινε στη Βέροια, κατόπιν πρόσκλησης της «Πρωτοβουλίας Αγροτών», μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών – μπλόκων από διάφορες περιοχές της χώρας και που ανήκουν σε διάφορες από τις «ομάδες».
Ακούστηκαν πολλά, έγινε αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, μια πρώτη ανασκόπηση των στόχων και όσων θα πρέπει να αιτηθούν με κοινή πλέον γραμμή στο φορολογικό και το ασφαλιστικό και σε οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον αγροτικό κόσμο (κόστος παραγωγής-ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην νέα εποχή που έρχεται μετά από το 2020 κλπ).

Τα πάντα θα κριθούν, κυρίως όσον αφορά την ενότητα του αγροτικού κόσμου αλλά και το μέλλον του κλάδου στο πλαίσιο ενός κοινού και συντονισμένου αγώνα, σε σύσκεψη όλων στη Νίκαια το μεσημέρι της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου. Πραγματικά τα πάντα!