Κατηγορίες
περιβάλλον

2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων

IMERAIGROTOPONΗ 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, υπό το συντονισμό της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους. Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Υγρότοποι για το μέλλον μας – Αειφορικός βιοπορισμός» και πραγματεύεται τη δυνατότητα –και την ανάγκη- οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Όλοι μας εξαρτόμαστε από τους υγροτόπους για να εξασφαλίσουμε νερό για τις καθημερινές μας ανάγκες, ωστόσο, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τους υγροτόπους για την εξασφάλιση του εισοδήματός τους με επαγγελματικές ασχολίες όπως το ψάρεμα, η καλλιέργεια του ρυζιού, η πώληση νερού, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Γι’ αυτούς του ανθρώπους οι υγιείς υγρότοποι είναι ουσιαστικής σημασίας για το βιοπορισμό τους και ζωτικοί για την ευημερία τους. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, καθώς εδώ παράγεται περίπου το 80% τόσο του ρυζιού, όσο και των μυδιών της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι παράκτιοι, οι θαλάσσιοι και οι υγρότοποι εσωτερικών υδάτων μειώνονται με γοργούς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 40% των υγροτόπων έχουν υποβαθμιστεί και αυτή η πορεία συνεχίζει να επιταχύνεται κατά 1.5% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Wetland Extend Trend.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στη Χαλάστρα

Στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, θα υποδεχτούμε τους μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας. Μαζί με τα παιδιά, θα ξεναγηθούμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού και τη νέα ενημερωτική έκθεση, θα παίξουμε παιχνίδια και θα συζητήσουμε για το μέλλον του υγροτόπου μας.

Φωτογραφικός διαγωνισμός

Σημειώνουμε ότι από τις 2 Φεβρουαρίου ως τις 2 Μαρτίου η Σύμβαση Ραμσάρ θα πραγματοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας της διαγωνισμό φωτογραφίας για νέους από 15 ως 24 ετών με θέμα “Άνθρωποι που κερδίζουν το εισόδημά τους στους υγροτόπους”. Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει αεροπορικό εισιτήριο για να επισκεφθεί έναν από τους παγκοσμίας φήμης υγρότοπους του κόσμου. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού δίνει πολλά θέματα και αφορμές για φωτογράφιση! Εκμεταλλευτείτε τα!

Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Σύμβασης Ραμσάρ.

ΠΗΓΗ: axiosdelta.gr