Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Αλεξάνδρεια, συνέλευση αγροτών: “μη βιώσιμος ο κλάδος αν γίνουν οι αλλαγές”

sygkagrot20160109Συνέλευση των αγροτών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου.

Στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν (σε αντίθεση με άλλες φορές) πάρα πολλοί αγρότες, βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ αναφορά έγινε και σε άλλα θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του κλάδου (όπως π.χ. η επιχειρούμενη αναδιαμόρφωση του καθεστώτος που ισχύει για την άρδευση, που θα επιφέρει αύξηση των τιμών, οι αποζημιώσεις) καθώς και στον τρόπο που οι αγρότες θα αντιδράσουν στο κυκεώνα των αλλαγών που έρχονται μέσα στο 2016.

Στη συνάντηση μίλησε, πέραν των μελών του προεδρείου του Συλλόγου της Αλεξάνδρειας και παρευρισκόμενων αγροτών (μελών ή όχι του συλλόγου) και ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Αγροτών Θοδ. Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων και δημοτ. σύμβουλος Μόσχος Κυτούδης.

Όσοι έλαβαν το λόγο επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που θα επιφέρει η αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης (η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, που σταδιακά θα φτάσει μέχρι φορολόγηση που θα αγγίζει το 26% – ενώ θα υπάρχει φορολόγηση από το 1ο ευρώ, προκαταβολή του 100% του φόρου και 0% αφορολόγητο) καθώς και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αλλαγή του ασφαλιστικού και τη μεταγωγή και των αγροτών στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο που ετοιμάζεται.
Αναφορά έγινε και για το νέο καθεστώς που αναμένεται να ισχύσει για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αφού όπως ειπώθηκε το κόστος άρδευσης θα αυξηθεί με κύρια αιτιολογία την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις για τα θέματα που συζητήθηκαν (μεταξύ αυτών και για τον τρόπο εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις διαφόρων καλλιεργειών) ενώ επισημάνθηκε πως πρωταρχικός σκοπός είναι ο κλάδος να μείνει ενωμένος και σε εγρήγορση ώστε η όποια αντίδραση-κινητοποίηση αποφασιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας (με αποκλεισμούς γραφείων του ΟΓΑ, με κάθοδο και δυναμικές κινητοποιήσεις στους δρόμους κλπ) να φέρει αποτελέσματα.