Κατηγορίες
στήλες

Χρήση πλαστικού χρήματος: αν δεν αλλάξουν κάποια άλλα πράγματα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε!

CONTANTIECARTEDICREDITOΠολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα της ευρείας χρήσης πλαστικού χρήματος και του σχεδιασμού η εφορία να αναγνωρίζει για έκπτωση φόρου μόνο τις δαπάνες μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών ή web banking για το 2016.
Μπορεί με το συγκεκριμένο σύστημα και να κλείνουν πολλές «τρύπες», όμως οι κίνδυνοι από την άμεση υιοθέτηση του χωρίς να αλλάξουν πρώτα κάποια άλλα πράγματα είναι πολλοί.
Θα πρέπει να πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία (σε επίπεδο «συνήθειας» αλλά και θεσμικά, σε επίπεδο νομοθεσίας) για να λειτουργήσει σωστά και προς όφελος όλων.

Για παράδειγμα η πλειοψηφία των εμπόρων θα έχει πρόβλημα, γιατί οι περισσότεροι είναι κάπου χρεωμένοι (ΤΕΒΕ, εφορία κλπ). Αυτό σημαίνει πως αν οι έμποροι έχουν κάπου κατατεθειμένο ένα ποσό το οποίο προορίζουν για αγορά εμπορεύματος, αυτό το ποσό κινδυνεύει να κατασχεθεί άμεσα. Κατά συνέπεια δεν θα έχουν χρήμα ώστε να τροφοδοτήσουν τα καταστήματά τους και στο τέλος θα τα κλείσουν. Άρα θα πρέπει να αυξηθεί το ακατάσχετο σε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα πρέπει να μπει μια σειρά με τον Τειρεσία κλπ κλπ.

Αν δεν λυθεί πρώτα μια σειρά από προφανή προβλήματα, υφίσταται επίσης ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια παράλληλη οικονομία που θα λειτουργεί με μετρητά (μεταξύ όσων διαθέτουν, όσα κι αν διαθέτουν) και που στο τέλος θα αναγάγει την όλη προσπάθεια σε αναποτελεσματική στο 100%.

Το θέμα είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς εν γένει και αυτό θα συμβεί μόνο όταν οι πολίτες ξεκινήσουν να εμπιστεύονται το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο κρατιέται εν ζωή λόγω των συνεχών τροφοδοτήσεων, μέσα από τα κάθε είδους Μνημόνια που έχουν υπογραφεί και έχουν οδηγήσει τη χώρα εδώ που την έχουν οδηγήσει (και εξακολουθούν να την καταβαραθρώνουν).

Για να γίνει αυτό θα πρέπει αρχικά να ξαναμάθουμε από την αρχή τι είναι το πλαστικό χρήμα και με ποιον ακριβώς τρόπο πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι – κίνητρα για την χρήση του πλαστικού χρήματος. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα προηγούμενα χρόνια έδειξαν σε όλους πως τελικά ο Έλληνας δεν έχει την κουλτούρα για τη χρήση καρτών, άσε δε που προτιμά να βλέπει το χρήμα μπροστά του σε φυσική μορφή και όχι ως μια ένδειξη σε κάποια οθόνη ΑΤΜ, POS ή υπολογιστή.

Αλλιώς θα πρόκειται για μια ακόμη σπασμωδική κίνηση που θα καταλήξει στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας…