Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βεσυρόπουλος για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών: "πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα"

Δελτίο τύπου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, με ομιλία που πραγματοποίησε, κατά τη συζήτηση πρότασης νόμου για “Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει τα θεμέλια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δημιουργώντας ένα φιλικό και επενδυτικό κλίμα, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι η οικονομία, προκειμένου με ασφάλεια να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, τοποθετήθηκε με ρεαλιστικά επιχειρήματα για το πλαίσιο που πρέπει να κινείται το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ούτως ώστε, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να απευθύνεται σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση εντυπώσεων, πρόχειρη και βεβιασμένη, που στόχο έχει να χαϊδέψει αυτιά και όχι να λύσει τα πραγματικά προβλήματα.

«Η δική μας πρόταση, που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, οι δικές μας νομοθετικές πρωτοβουλίες θα κατατεθούν, θα γίνουν νόμος του Κράτους και θα απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, αυτούς που χρειάζονται στήριξη για να σταθούν όρθιοι. Και αυτοί είναι οικογένειες και επιχειρήσεις που πρέπει να κρατηθούν, για να κρατηθεί και η κοινωνική συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ημαθίας.

Στην ομιλία του, επεσήμανε ότι, πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι δανειολήπτες και οι άνεργοι,  δίνοντας μια «ανάσα» σε όσους έχουν ανάγκη. Αναφερόμενος στο μοντέλο ρυθμίσεων που πρέπει να υπάρξει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανέφερε, ότι πρέπει να κινείται σε δύο άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι η μείωση της δόσης και ο δεύτερος η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής». Όσον αφορά τους δανειολήπτες που κινούνται στα όρια της φτώχειας και σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, πρότεινε να πληρώνουν μόνο τόκο και η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος ενώ για τους ανέργους, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει περίοδος χάριτος μέχρι να βρουν πάλι δουλειά.

Αναφερόμενος στο νομό Ημαθίας, μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα αλλά και γενικότερα, επισημαίνοντας πως είναι απόλυτη ανάγκη να στηριχθούν. «Η στήριξη των υγιών επιχειρήσεων, που εξαιτίας της κρίσης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων που πήραν από το ΤΕΜΠΕ, προ κρίσης. Αυτά τα δάνεια πρέπει να τύχουν μιας κάποιας ρύθμισης» τόνισε κατά την ομιλία του.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Ημαθίας, αναφέρθηκε στην επιδεινούμενη κατάστασης της ανεργίας, που σχετίζεται άμεσα με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, καθώς, η οικονομική δυσπραγία τους οδηγεί να βάζουν λουκέτα και να απολύουν εργαζομένους. Έτσι, τόνισε την ανάγκη, να στηριχθούν οι υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, που δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, γιατί όπως υπογράμμισε, η αδυναμία αυτή των επιχειρήσεων «μπορεί να μετατραπεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα που αν εκραγεί θα απειλήσει την κοινωνία μας με νέες στρατιές ανέργων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος.