Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση

Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.
Χθες διεξήχθη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας ημερίδα με θέμα “100 χρόνια Ελευθερίας (1912-2012)”, με εισηγητές τους Αλέξανδρο Τρομπούκη, (Υπ/γο εν αποστρατεία, με θέμα «100 χρόνια από τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-1913»), Ιωάννη Μοσχόπουλο (δικηγόρο-συγγραφέα, με θέμα «Το Ρουμλούκι κατά τα χρόνια των Νεότουρκων 1908-1912») και Γρηγόρη Γιοβανόπουλο(δάσκαλο, με ειδίκευση στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού πολιτισμού, με θέμα «Ο ρόλος του Σιδηροδρομικού Σταθμού και του Τηλεγραφείου Γιδά κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο»).

Η συμμετοχή ήταν μεν απογοητευτική στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όμως αυτό που έχει σημασία είναι οι εκδηλώσεις στο σύνολό τους, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με τη χθεσινή.

Σε όσους από εμάς δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ορισμένες από τις εκδηλώσεις…

…μάθαμε λεπτομέρειες για την τοπική ιστορία τις οποίες αγνοούσαμε.

Μήπως ήρθε η ώρα όλα αυτά τα στοιχεία που παρουσίασαν στις εκδηλώσεις οι Γρηγόρης Γιοβανόπουλος και Γιάννης Μοσχόπουλος, σε συνδυασμό με όσα τόσα πολλά χρόνια συλλέγει και καταγράφει ο εξαιρετικός Γ. Ντελιόπουλος (που διαθέτει τεράστιο αρχείο!) να στεγαστούν κάπου, ως μια ενότητα που θα φέρει τον τίτλο “τοπική ιστορία”;
Μήπως ήρθε η ώρα κάποιος να μαζέψει όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους – οι οποίοι έχουν και αυτοί στη διάθεσή τους μεγάλα αρχεία – και να καταγράψει και από εκεί τη νεώτερη ιστορία του τόπου.

Μήπως ήρθε η ώρα η Τοπική Αρχή να ψάξει εάν ακόμη ισχύει κάτι που θυμόμαστε και έχει να κάνει με την ένταξη της τοπικής ιστορίας στο μάθημα της ιστορίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Θυμόμαστε πως κάτι τέτοιο συζητούνταν στη δεκαετία του ’90 από το Υπουργείο (τότε Εθνικής) Παιδείας αλλά δεν γνωρίζουμε αν δεν έγινε πραγματικότητα. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμη, γιατί όχι;