Κατηγορίες
Οικονομία

Σενάρια επί σεναρίων λόγω και της 5ης Ιουνίου

tsipras-3ikaΔημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου αναφέρουν πως η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα «επίσημο» πιστωτικό γεγονός (σε απλά ελληνικά χρεοκοπία) γιατί υπήρχαν ζόρια στην αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, αυξάνονται τα σενάρια που μιλάνε για μη επίτευξη συμφωνίας που θα έβγαζε τη χώρα από την ασφυξία (από το προηγούμενο καλοκαίρι, συνειδητά οι δανειστές αρνούνται να δώσουν όχι δόσεις αλλά ακόμη και αυτά που η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει ως ένα είδους επιστρεφόμενα – την ίδια στιγμή όμως πληρώνει κανονικά).

Την ίδια ώρα, έγγραφα του ΔΝΤ έρχονται στη δημοσιότητα και αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο το ευαγές αυτό Ίδρυμα αντιμετωπίζει το ελληνικό ζήτημα (υπόμνημα, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει πως: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».) ενώ η ελληνική Κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Το θέμα με τον ΦΠΑ πιθανώς και να «κλείσει» – όπως αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα – με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% που θα ισχύει για αγορές με μετρητά και θα μειώνεται στο 15% για όσους χρησιμοποιούν κάρτα αλλά και με υπαγωγή μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές από ότι είναι σήμερα, γεγονός που θα προκαλέσει αναπόφευκτη αύξηση τιμών στα είδη και στις υπηρεσίες αυτές.

Πάντως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει, σε καιρούς δύσκολους και ενώ έχει φτάσει στο αμήν ως προς τα διαθέσιμα και τη χρηματοδοτική της ρευστότητα την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης (άρα και μιας συμφωνίας) με τους εταίρους, τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα (που σχετίζονται τόσο με διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων όσο ΚΥΡΙΩΣ με τις εσωκομματικές αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΑΝ.ΕΛΛ.), την αδύναμη αξιωμ. αντιπολίτευση που έχει τα δικά της προβλήματα.

Τι θα γίνει, άγνωστο! Αυτό που μένει ως συμπέρασμα είναι πως οι κυβερνητικές επιλογές αρχίζουν και έχουν αποστάσεις από όσα προεκλογικά είχαν λεχθεί, αφού τελικά τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όσο φαίνονταν από τη θέση της αντιπολίτευσης ενώ σημαντικό θα είναι το τι θα αποφασιστεί αν τελικά κλείσει μια συμφωνία με τους “δανειστές”: αυτή θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και μόνο ή θα πρέπει να γίνει προσφυγή σε κάλπες για την επικύρωσή της (είτε οι κάλπες σημαίνουν εθνικές εκλογές είτε δημοψήφισμα).