Κατηγορίες
τοπική αυτοδιοίκηση

Έρχονται αλλαγές στον “Καλλικράτη”

kallikratis_villageΣυνεχώς βγαίνουν ειδήσεις από τις εμφανίσεις υπουργών στα τηλεοπτικά κανάλια ή από τις επαφές που αυτοί έχουν με διάφορους θεσμικούς παράγοντες (αφού ακόμη η Βουλή δεν έχει ανοίξει και η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στις προγραμματικές της δηλώσεις).

Η τελευταία είδηση αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου 3852/2010 (του γνωστού “Καλλικράτη”). Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ενημέρωσε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή του “Καλλικράτη” και πως το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα σχετίζεται με την αλλαγή του ισχύοντος αυτοδιοικητικού μοντέλου θα παρουσιαστεί αμέσως μετά τη ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων, από τον ίδιο τον υπουργό στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Φυσικά αυτό που απομένει είναι να δούμε οι αλλαγές θα έχουν να κάνουν και με τα χωροταξικά του “Καλλικράτη” ή αν θα σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με μια σειρά αλλαγών στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εκτέλεση του προϋπολογισμού, “ενίσχυση” των δημοτικών ταμείων με μέρος του λεγόμενου “πρωτογενούς” πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης, την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, που αφορά 33.000 θέσεις απασχόλησης, τη συμμετοχή των δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ καθώς και τι θα γίνει μετά από την κατάργηση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης.